Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκβιάζουν για αναγνώριση του προτεκτοράτου

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ αρνήθηκε χτες να δώσει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σερβία επί της ουσίας γιατί δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το πρόσχημα, ωστόσο, ήταν πιο «κομψό»: α) Λόγω της αναβολής του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, και β) λόγω της μη εφαρμογής των έως σήμερα συμφωνηθέντων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο αρμόδιος Ευρωενωσιακός επίτροπος Στέφαν Φούλε παρουσιάζοντας αργότερα στο Βελιγράδι τη σχετική έκθεση αναγνώρισε την «πρόοδο που έχει κάνει η Σερβία στο μονοπάτι ένταξης στην ΕΕ», αλλά σημείωσε τις αδυναμίες που εξακολουθεί να παρουσιάζει όσον αφορά στην έννομη τάξη (αφήνοντας σαφείς αιχμές για αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος) και απαίτησε την «εποικοδομητική συνεργασία της Σερβίας στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο»....

Ο Φούλε, σε άλλο σημείο, ενθάρρυνε τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εμπλακεί πιο δραστήρια και εποικοδομητικά στην περιφερειακή συνεργασία και στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι «μία ορατή και βιώσιμη πρόοδο στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν οι δύο πλευρές προς την ΕΕ και να αποφύγουν να μπλοκάρουν η μία τις προσπάθειες της άλλης».

Την ίδια ώρα, έντονη αντίδραση προκάλεσε στη σερβική κυβέρνηση και 77σέλιδο έγγραφο της Επιτροπής της ΕΕ με τον τίτλο «Στρατηγικές Διεύρυνσης και Βασικές Προκλήσεις για το 2012-13» που αναφέρεται στη διεύρυνση της ΕΕ προς Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία και Ισλανδία, στο οποίο μεταξύ άλλων υπάρχουν αναφορές στην «εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου». Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς δήλωσε πως αυτό το γεγονός «μπορεί να προκαλέσει το τέλος του διαλόγου με την Πρίστινα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ