Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Περικοπές δημόσιων δαπανών

ΡΩΜΗ.--

Νέα μέτρα, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, αποφάσισε την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα από την 1η Ιούλη του 2013 (στο 11% για το χαμηλό και στο 22% για το υψηλό), την περικοπή των δημόσιων δαπανών, που θα πλήξει κυρίως τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας (όπου γίνεται λόγος για περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ), αλλά και την περιστολή λειτουργικών κρατικών δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, «παγώνουν» οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, ενώ θα φορολογούνται τα ακίνητα της Καθολικής Εκκλησίας που χρησιμοποιεί για εμπορικές και προσοδοφόρες δραστηριότητες, κ.ά.

Θέλοντας να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από τον επόμενο χρόνο ο φόρος στα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ ετησίως θα μειωθεί κατά μία μονάδα, στο 22%, και για τα εισοδήματα μέχρι 28.000 ευρώ στο 26% από 27%. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε κυνικά: «Βλέπουμε πως η δημοσιονομική πειθαρχία αποδίδει και μας επιτρέπει αυτή τη μικρή ελάφρυνση»...

Η γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Cgil», Σουζάνα Καμούσο, αρκέστηκε να προειδοποιήσει για την... πιθανότητα προσφυγής σε πανιταλική απεργία «αν δε δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα καθημερινά αιτήματα των εργαζομένων». Υπενθυμίζεται πως η συμβιβασμένη ηγεσία της «Cgil» με τη συμμετοχή της στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και τα περί δήθεν «καλύτερης διαχείρισης» του καπιταλιστικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ενός αγωνιστικού ταξικού κινήματος, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυταπάτες περί ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελός τους χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ