Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Εμπόδια στη συνεργασία

Το ΝΑΤΟ θέτει «εντελώς μη ρεαλιστικούς όρους» για την επανάληψη του διαλόγου στο πλαίσιο της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη. Αυτή την εκτίμηση έκανε για την κατάσταση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ομιλία του στη ρωσική Ανω Βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).

Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να συνδέσουν το διάλογο για περιορισμό των συμβατικών εξοπλισμών με τη διευθέτηση των περιφερειακών συγκρούσεων κι επιμένουν στην επιστροφή της Ρωσίας σε μια τέτοια παραλλαγή της Συνθήκης, από την οποία η Μόσχα έχει παραιτηθεί, θεωρώντας πως η ασφάλειά της παραβιάζεται από τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε πως βασικό εμπόδιο στη συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ παραμένουν τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη, που κατά την εκτίμηση της Ρωσίας θίγουν τη δική της ασφάλεια.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως η χρήση βίας κατά της Τεχεράνης θα περιορίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εκτίμησε ακόμη πως «στο παγκόσμιο τοπίο συνεχίζεται η αντικειμενική διαδικασία ανακατανομής της δύναμης και της επιρροής στον κόσμο, με τον αυξανόμενο ρόλο να αναλαμβάνει η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις κορυφαίες μηχανές της οικονομικής ανάπτυξης».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ