Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ετοιμη για βαθύτερη εμπλοκή η ελληνική κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Το κυβερνητικό δόγμα περί αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για την ενίσχυση της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πρόβαλε με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος στην σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς έμμεσα συνδέει την έξοδο από την κρίση με την παραπέρα αξιοποίηση αυτής της θέσης της χώρας. Επίσης διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά την προσφορά της στο ΝΑΤΟ.

«Το πιο σημαντικό, είπε, για τη χώρα μας, είναι ότι αποτελεί μια χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε αλλά και στις περιοχές με τις οποίες γειτονεύουμε: Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Αραβικές χώρες. Η Ελλάδα χάρη στη γεωστρατηγική και γεωγραφική της θέση, χάρη στο λαό της και στις πολύ δυνατές Ενοπλες Δυνάμεις, είναι μια χώρα που έχει προσφέρει πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και γενικότερα στο Δυτικό κόσμο και κατά τούτο πρέπει να έχει τη στήριξη των συμμάχων της, να έχει την προσοχή και το σεβασμό τους».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της συνόδου είχε συναντήσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λ. Πανέτα, όπως και με τον Γάλλο, τον Γερμανό, τον Βρετανό και τον Βέλγο.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο

Η ανασύνταξη των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η δράση τους ως «εκπαιδευτών» αντί για «μάχιμων», μετά την προγραμματισμένη δήθεν αποχώρηση του 2014 ήταν μεταξύ των θεμάτων της Συνόδου. Σύμφωνα με τα σχέδια για τον ανασχηματισμό της κατοχής που θα λάβει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας τη στρατιωτική δράση και τον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις όπως υποστήριξε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ο Α. Ράσμουσεν διαμήνυσε ότι η ΝΑΤΟική στρατηγική για το Αφγανιστάν δε θα αλλάξει λόγω των επιθέσεων εκ των έσω που δέχονται οι κατοχικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Λίον Πανέτα, κάλεσε τις χώρες της «Συμμαχίας» να συμβάλλουν ώστε να καλυφθεί το κενό των 58 ομάδων εκπαιδευτών.

Η ΝΑΤΟική σύνοδος συζήτησε επίσης το θέμα της δύναμης KFOR, στο Κοσσυφοπέδιο, κρίνοντας το ρόλο της «απαραίτητο», για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει «σε επαγρύπνηση και δυνατή», στο όνομα της βελτίωσης της ασφάλειας του Κοσσόβου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας θα υπήρχε συζήτηση - στο περιθώριο των προγραμματισμένων εργασιών - και όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και στην κλιμάκωση στα σύνορα με την Τουρκία, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ