Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Μπίζνες και για τους δήμους!

Η ΤΕΔΚΝΑ παρουσίασε χτες μελέτη για την επιχειρηματική δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία και διεξαγωγή των αγώνων του Σίδνεϊ

Ο τρόπος με τον οποίο οι δήμοι της Αττικής θα μετατραπούν σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 φαίνεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Τι άλλο θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς όταν τα αποτελέσματα μελέτης, που χρηματοδότησε η Ενωση και την οποία ο πρόεδρός της Γ. Μαστοράκος χαρακτηρίζει «οδηγό για τους δήμους και τις κοινότητες του Νομού Αττικής», είναι γεμάτα από ολυμπιακές δημοτικές... μπίζνες.

Αυτή τη μελέτη, που είχε ως αντικείμενο την αναζήτηση του βαθμού συμμετοχής 177 δήμων της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας στην προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, παρουσίασε χτες η ΤΕΔΚΝΑ, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και ευκαιρίες συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι δήμοι της Νέας Νότιας Ουαλίας είχαν συμμετοχή κυρίως στους τομείς: προ-Ολυμπιακή προετοιμασία (προπονητικές εγκαταστάσεις), λαμπαδηδρομία, μάρκετινγκ, εκπαιδευτικά προγράμματα, εορταστικές εκδηλώσεις και εθελοντισμός. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι δήμοι συμμετείχαν σε κοινοπραξίες με επιχειρήσεις. Κινηματογραφικές παραγωγές, χορηγίες, αναπλάσεις περιοχών από χορηγούς, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους, διοργάνωση κρουαζιερών, φεστιβάλ για το μιλένιουμ, γεύματα με καλεσμένους τοπικούς επιχειρηματίες, δημοπρασίες αναμνηστικών αντικειμένων και πολλά ακόμα, είναι η χρήσιμη εμπειρία από τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Σίδνεϊ.

Οι δήμοι είχαν συμμετοχή και στον τομέα των έργων υποδομής και κυρίως για τα προπονητήρια. Οπως όμως αναφέρει η μελέτη: «Ενα από τα μοντέλα που ακολούθησαν οι Δήμοι ήταν ένα μείγμα κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, με κάλυψη μέρους του κόστους κατασκευής ή βελτίωσης προπονητικών εγκαταστάσεων, από ιδιωτικούς επενδυτές, εταιρίες ή μεγάλα αθλητικά σωματεία. Στη συμφωνία αυτή προβλεπόταν παραχώρηση των εγκαταστάσεων στους επενδυτές προς εκμετάλλευση και συντήρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα». Με άλλα λόγια, ιδιωτικοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων...

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό της εμπειρίας του Σίδνεϊ είναι το γεγονός ότι για να επιλεγούν αθλητικές εγκαταστάσεις, οιδΔήμοι του Σίδνεϊ έπρεπε να εκπονήσουν μελέτες με δικά τους έξοδα, ενώ έπρεπε να βρουν και πηγή χρηματοδότησης.

Η μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχειρηματικό φορέα αποτελεί σταθερή κυβερνητική κατεύθυνση, την οποία υιοθετούν οι δήμοι που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και απ' ό,τι φαίνεται οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης προς αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ