Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζονται για τα «συμβόλαια θανάτου»

Αρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη των Αντ.Δίπλα, Θεόδ.Κατηφίδη και Κωνστ.Ναστούλη, που κατηγορούνται για τέσσερις ανθρωποκτονίες από πρόθεση, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία άλλων αξιόποινων πράξεων. Οπως αναφέρει το εναντίον τους ογκωδέστατο κατηγορητήριο, είχαν συστήσει συμμορία εκτελεστών μαζί με τους νεκρούς σήμερα Βασ. Καλτσά και Βασ. Σούφλα και έκαναν δολοφονίες «κατά παραγγελία». Το συνδικάτο του εγκλήματος έδρασε στην Αθήνα από τον Οκτώβρη του 1991 έως το Μάη του 1996.

Συγκεκριμένα, οι Δίπλας και Ναστούλης φέρονται ότι στις 5-5-1992 σταμάτησαν με μοτοσικλέτα έξω από το κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων του Κ. Ντάκου στο Χαϊδάρι και τη στιγμή που έβγαινε για να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Στις 18-5-1992, ο Δίπλας, κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας στο Παγκράτι, σκότωσε τους συνοδούς της χρηματαποστολής Θεόδ. Μπελεγρή και ΘωμάΠαραρά, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει και τον υπάλληλο Απ. Μπότση. Στις 17-3-1993 οι Δίπλας και Ναστούλης σταμάτησαν με αυτοκίνητο στην κεντρική πύλη του 305 Στρατοπέδου Αντισυνταγματάρχου Ρόχα στο 21ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών στη Μάνδρα Αττικής, βγήκαν έξω και πυροβόλησαν θανάσιμα τον φρουρό στρατιώτη ΑντώνηΦαμέλο, τον έσυραν αιμόφυρτο στο έδαφος και τον εγκατέλειψαν, παίρνοντας το όπλο του. Στις 16-7-1992 αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τρία άτομα στη θέση «Κρύο Πηγάδι» Βιλλίων. Επίσης, αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον ιδιοκτήτη ψιλικών ειδών Δημ. Παπαθανασόπουλο με τη συνδρομή του Κατηφίδη. Ολοι τους, τέλος, κατηγορούνται και για πολλές κλοπές αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, εκλογικών βιβλιαρίων, αδειών οδήγησης, καθώς και για κατοχή όπλων και ναρκωτικών.

Οταν ρωτήθηκαν από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αν αποδέχονται τις πράξεις που τους αποδίδονται, αυτοί αρνήθηκαν. Ο Δίπλας, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του, ο δε Ναστούλης είπε ότι είναι θύμα του ονόματός του.

Ο πατέρας του άτυχου στρατιώτη, ΓιώργοςΦαμέλος, ήταν ο πρώτος μάρτυρας. Κατέθεσε με σιγουριά πως δολοφόνοι του παιδιού του είναι οι κατηγορούμενοι. «Τον σκότωσαν γιατί αντιστάθηκε», τόνισε. Η δίκη διακόπηκε για αύριο, προκειμένου να μεταβεί ιατροδικαστής στο σπίτι της ΓεωργίαςΤσαντήλα (που θεωρείται σημαντική μάρτυρας για το φόνο του στρατιώτη, αλλά δεν παρουσιάζεται ποτέ στο δικαστήριο), για να διαπιστώσει αν αυτή είναι σε θέση να προσέλθει και να καταθέσει. Το δικαστήριο διέταξε, εξάλλου, τη βίαιη προσαγωγή άλλων 11 μαρτύρων. Μέχρι τώρα, η δίκη έχει αναβληθεί πέντε φορές, λόγω απουσίας ουσιωδών μαρτύρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε η δίκη Δίπλα - Ναστούλη (1998-05-16 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις από το Δημόσιο για ατυχήματα (1997-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ