Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Θυσία της ιστορίας στο βωμό του κέρδους

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ιστορικό και περιβαλλοντικό έγκλημα

Ο χώρος όπου η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει το κωπηλατοδρόμιο
Ο χώρος όπου η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει το κωπηλατοδρόμιο
Αν τελικά κατασκευαστεί το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Μαραθώνα, θα πρόκειται για θυσία της ιστορίας στο βωμό του κέρδους. Αυτό ήταν το μήνυμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντοςκαι Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το WWF, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα, με φυσικό συνεπακόλουθο την καταστροφή του υδροβιότοπου του Σχοινιά.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Γιώργου Δοντά, προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη δημιουργία του κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά και το οποίο αναφέρει ότι με το πέρασμα των χρόνων έχει αλλάξει τελείως η μορφολογία της περιοχής. Οπως είπε ο Γ. Δοντάς, χρησιμοποιούν για να αποδείξουν το επιχείρημα αυτό μια ατελή γεωλογική μελέτη, στην οποία αυθαίρετα μετατρέπεται η μισή πεδιάδα του Μαραθώνα, μάλιστα το τμήμα που θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο, σε θάλασσα. «Ενδεχομένως να θελήσουν να μας πείσουν ότι η μάχη του Μαραθώνα, ήταν... ναυμαχία», είπε ο Γ. Δοντάς, προσθέτοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι μιαχονδροειδέστατη παραποίηση της ιστορίας, η οποία προσβάλλει την κοινή νοημοσύνη των πολιτών.

Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δ. Σαρηγιάννης, χαρακτήρισε φασιστική την προσπάθεια από την κυβέρνηση για κατασκευή κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ακόμη, προειδοποίησε τους παρευρισκόμενους ότι θα είναι σφάλμα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση σχετικά με το έργο στο Σχοινιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο, όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία του παρελθόντος, θα οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις του κινήματος. Καταλήγοντας την ομιλία του επισήμανε ότι μόνος δρόμος για να σωθεί το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον του Μαραθώνα είναι οι αποφασιστικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Ο Μ. Σκούλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, σημείωσε ότι ο Σχοινιάς έχει σημαντική οικολογική σημασία ως υγρότοπος και όχι ως λίμνη. Η αλλαγή του χαρακτήρα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, είπε, είναι οικολογικά ανεπίτρεπτη σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη διαχείριση των φυσικών συστημάτων. Αρα το επιχείρημα της κυβέρνησης «θα βελτιώσουμε τον οικότοπο γιατί θα δημιουργήσουμε εκεί λίμνη», δε στέκει επιστημονικά, κατέληξε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά επιστολές που μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι οποίες στάλθηκαν στον πρωθυπουργό από καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους φορείς του εξωτερικού και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για το σχετικό έργο. Μεταξύ αυτών και η επιστολή του Νίκολας Κόλντσριμ, αρχαιολόγου, στο Τμήμα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Λονδίνου, στην οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η επιλογή αυτού του χώρου για Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, με όλες τις συνακόλουθες εμπορικές δραστηριότητες, δε δείχνει τον πρέποντα σεβασμό για μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της παγκόσμιας Ιστορίας».

  • Την αντίθεσή της στην κατασκευή του κωπηλατοδρομίου, εκφράζει με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και η Ακαδημία Αθηνών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μέντωρ» και Μαραθώνας (2002-01-01 00:00:00.0)
Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής (2001-04-29 00:00:00.0)
Κλοφέν στο Σχοινιά (2001-03-22 00:00:00.0)
Υλίκη αντί Σχοινιά (2001-03-16 00:00:00.0)
Σε παράκρουση η κυβέρνηση από το κύμα αντιδράσεων (2001-02-21 00:00:00.0)
Ολο και πιο πολλοί στη «νέα μάχη του Μαραθώνα» (2001-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ