Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματιστική αναμπουμπούλα λόγω των «φόβων ύφεσης»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η πτώση των μετοχών του τομέα των τραπεζών εν μέσω των ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική «επιβράδυνση», οδήγησε τον βιομηχανικό δείκτη Ντάου Τζόουνς να χάσει 301 μονάδες, ή 2,9% και να πέσει, για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες, κάτω από τις 10.000 μονάδες, στις 9.990, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CBS. Πτώση αναφερόταν και στο δείκτη των επιχειρήσεων τεχνολογίας Νάσντακ, ο οποίος συμπεριφέρθηκε σαν «γιο - γιο», σύμφωνα με το σχόλιο της αναλύτριας του CBS Τζούλι Ρανατσίσι, κερδίζοντας αρχικά και στη συνέχεια χάνοντας χτες 47 μονάδες ή 2,1%.

Η πτώση των μετοχών άρχισε να επηρεάζει κλάδους όπως ο τραπεζικός, των αερομεταφορών, της λιανικής του χάρτου και των εταιριών δικτύων, που θεωρούνταν ως «γραμμές άμυνας». Ανάμεσα στους χαμένους ήταν «ονόματα» όπως η «Σίτιγκρουπ», η «Μόργκαν Τσέις» και η «Αμέρικαν Εξπρές», ακόμη και η «Κόκα - Κόλα» και η «ΜακΝτόναλντς».

Πτώση αναφερόταν σε ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, που επηρεάστηκαν τόσο από τις αμερικανικές αναταράξεις αλλά και την αρνητική συγκυρία με γεγονότα όπως η κρίση του αφθώδους πυρετού και η κρίση (πάλι) στις ιαπωνικές τράπεζες. Η τελευταία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, «θέτει συστηματικούς κινδύνους για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ