Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - NMD»
Οι ΗΠΑ επιμένουν και προκαλούν
  • «Η Ρωσία παραμένει μια δυνητική απειλή», κατά Μπους
  • Η Κίνα προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη εξοπλιστική κούρσα και κάνει έκκληση για επείγουσες συνομιλίες
  • Οργή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας

Σα Ζουκάνγκ. «Απειλείται νέα κούρσα εξοπλισμών», προειδοποίησε χτες ο Κινέζος αξιωματούχος

Associated Press

Σα Ζουκάνγκ. «Απειλείται νέα κούρσα εξοπλισμών», προειδοποίησε χτες ο Κινέζος αξιωματούχος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.-

Παρά τις εκπεφρασμένες ανησυχίες όλων σχεδόν των μελών που συμπεριλαμβάνονται στην επονομαζόμενη «διεθνή κοινότητα», όπως η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για τη μη ανάπτυξη του σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων» των Αμερικανών επιστημόνων που είχαν εκφραστεί υπό τη μορφή επιστολής που είχε αποσταλεί εδώ και μήνες στον τέως πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους όχι μόνο εμμένει στην υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος», αλλά και εξακολουθεί να προκαλεί, προκειμένου να «δικαιώσει» τις «επιθετικές» ενέργειές του. Ετσι μετά την Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας σειρά είχε η Ρωσία... αφού κατά τις δηλώσεις του «βρέφους» Μπους η Ρωσία παραμένει μια δυνητική απειλή για τις ΗΠΑ!

Ενεκα του πυρηνικού της οπλοστασίου... «η Ρωσία δεν είναι ένας εχθρός μας, αλλά μπορεί να αποτελέσει μιαν απειλή εάν το αποφασίσει, και θα είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνησή μου να το εξηγήσει σαφώς στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η αντιβαλλιστική άμυνα είναι ένας τρόπος, για να αρχίσουμε να συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας προς τις αληθινές απειλές που παρουσιάζονται για τις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας πως όλες οι δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά όπλα «αποτελούν μια απειλή».

Πάντως, προσπαθώντας να μετριάσει κάπως τις εντυπώσεις, αλλά και να μπορέσει ίσως να «πείσει» ο Μπους συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχτεί μια τροποποίηση της συνθήκης ΑΒΜ του 1972 για τα αντιβαλλιστικά όπλα, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων. Οπως υποστήριξε ο Μπους, οι ΗΠΑ δεν παραβιάζουν πρόωρα τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις: «Η συνθήκη ΑΒΜ θα είναι ένα λεπτό ζήτημα με τους Ρώσους και θα τους δώσουμε το χρόνο να αντιδράσουν στις ανάγκες μας»... αφού «οι αληθινές απειλές κατά της ειρήνης και της σταθερότητας προέρχονται από εκείνα τα κράτη που στερούνται διαφάνειας και που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα. Είναι εκείνη οι άνθρωποι που εισαγάγουν την τρομοκρατία σε εμάς»!

Κίνδυνοι...

Μολαταύτα, ο Μπους εκτός από αναφορές και απειλές δεν έχει μέχρι στιγμής κατονομάσει επακριβώς αυτά τα κράτη που αποτελούν πραγματική άμεση απειλή, τέτοια που κατατάσσει αναγκαιότητα την υλοποίηση του NMD. Για την αναγκαιότητα δεν είχαν πειστεί ούτε η Συνομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η οποία είχε αντιδράσει εντόνως κατά το περασμένο έτος όταν ελάμβαναν χώρα και οι δοκιμές του NMD, οι οποίες είχαν στεφθεί με... αποτυχία. «Ενώ, λοιπόν, τα οφέλη από το προτεινόμενο αντιβαλλιστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αμφίβολα, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται σε μια ενδεχόμενη απόφαση υλοποίησης του NMD είναι ολοκάθαροι», είχαν τονίσει στην επιστολή - έκκληση οι Αμερικανοί επιστήμονες, διευκρινίζοντας το διότι αυτών των κινδύνων. «Μια επίθεση κατά των ΗΠΑ με βαλλιστικούς πυραύλους μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανη», ενώ στην περίπτωση που ληφθεί η εν λόγω απόφαση υλοποίησης «κατ' αρχήν Ρωσία και Κίνα δεν πρόκειται να πειστούν ότι οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν τόνους δολαρίων, για να χτίσουν ένα μη -αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα κατά κάποιων μικρών κρατών-απειλών, που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν» και θα «θεωρήσουν πολύ σωστά ότι είναι μία ενέργεια που στρέφεται εναντίον τους». Συνεπώς «μια εξοπλιστική κούρσα μπορεί να επανενεργοποιηθεί και οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν ανάλογο οπλοστάσιο να το θέσουν σε κατάσταση "προειδοποίησης εκτόξευσης"».

Οι χειρότεροι φόβοι των Αμερικανών επιστημόνων επαληθεύονται από την ειλημμένη πια απόφαση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ήδη το θερμόμετρο της έντασης ανάβει επικίνδυνα, αφού το ζήτημα του NMD μονοπωλεί σχεδόν όλες τις διεθνείς συνομιλίες σχεδόν από την πρώτη ημέρα ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπους.

Επανειλημμένως, Ρωσία και Κίνα έχουν εκφράσει όχι μόνο τις αντιρρήσεις τους, αλλά και τις ανησυχίες, ενώ οι χτεσινές δηλώσεις του Κινέζου ανώτατου αξιωματούχου και διαπραγματευτή, Σα Ζουκάνγκ, όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα εστιάζονται ακριβώς στους κινδύνους, που είχαν εντοπίσει οι Αμερικανοί επιστήμονες.

... και προειδοποιήσεις

«Τα σχέδια των ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν την ανάφλεξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών», τόνισε χτες ο Ζουκάνγκ και συμπλήρωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ «μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους». «Μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα, ανεξαρτήτως πόσο περίπλοκο είναι», δήλωσε ο Ζουκάνγκ με αφορμή την έκθεση, που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία με τη μορφή επείγοντος για την έγκριση πώλησης οπλικών συστημάτων προς την Ταϊβάν, οπλικά συστήματα που οι Κινέζοι αξιωματούχοι τα θεωρούν ότι μπορούν να ενταχθούν στο NMD και θα αποτελέσουν άμεση απειλή για την Κίνα.

Εξάλλου, ο «υιός του πολέμου στων Αστρων», το NMD, θα αποτελέσει και το κύριο ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Τζορτζ Ουόκερ Μπους και την Κινέζου αντιπροέδρου Κιάν Κιτσέν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, αργότερα αυτό το μήνα.

Ενδεχομένως, το θέμα που ο Ζουκάνγκ χαρακτήρισε ως «να πίνεις δηλητήριο προκειμένου να ικανοποιήσεις τη δίψα σου» θα μονοπωλήσει με έντονο τρόπο τις συνομιλίες, όπως ακριβώς έγινε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη και του Προέδρου της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ.

Τότε ο Μπους, είχε φωτογραφίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, όχι μόνο ως «δόλιο κράτος», αλλά και ως απειλή, προκαλώντας την αμηχανία του Ντάε Γιούνγκ, που επιθυμούσε όχι μόνο χαμηλότερους τόνους, αλλά και μία πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ, κάτι που απέρριψαν οι Αμερικανοί, «προς το παρόν».

Οι δηλώσεις και κυρίως η στάση συνολικά της αμερικανικής διπλωματίας, έχουν προκαλέσει το προσωρινό «πάγωμα» και των σχέσεων μεταξύ των κρατών της Κορεατικής Χερσονήσου, όταν η κυβέρνηση της ΛΔ της Κορέας ακύρωσε τις συνομιλίες σε κυβερνητικό επίπεδο που ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα αυτή τη βδομάδα, στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ, εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ.

Η αιτία αυτού του «παγώματος» αποσαφηνίστηκε και από το χτεσινό κύριο άρθρο της «Ρόντονγκ Σινμούν», οργάνου του «Εργατικού Κόμματος», της ΛΔ Κορέας. «Η κυβέρνηση Μπους κλιμακώνει τον προκλητικό και απρόσεκτο λίβελό της κατά της ΛΔ Κορέας», τονίζεται στο άρθρο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» και συμπληρώνεται ότι «εάν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές τολμούν να προκαλέσουν την αντιπαράθεση με την ΛΔ Κορέας, ο στρατός και ο λαός θα απαντήσουν». Οσο για το NMD, που η ΛΔ Κορέας το έχει χαρακτηρίσει ως «απίστευτη πρόκληση» στο άρθρο τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν ή να γίνουν ανεκτές στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν το επιθετικό σύστημα NMD, υπό την παράλογη δικαιολογία ότι η ΛΔ Κορέας είναι απειλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ