Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγελία των «μονομερών» ενεργειών κατά Συρίας - Ιράν

Στη Ρωσία θεωρούν πως η παράδοση στη συριακή «αντιπολίτευση» φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από το εξωτερικό, θα ήταν ένα επικίνδυνο βήμα. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, που πρόσθεσε πως πρόκειται για «τρομερά όπλα» που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατικών αεροπλάνων. Κάτι τέτοιο «θα σήμαινε, ουσιαστικά τον εξοπλισμό διεθνών τρομοκρατών», είπε ο Λουκασέβιτς. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία παραδέχτηκε τη νομιμότητα του φορτίου που μετέφερε το συριακό επιβατικό αεροσκάφος, που κατευθυνόταν από τη Μόσχα στη Συρία και εξαναγκάστηκε σε προσγείωση κι έρευνα στην Τουρκία. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε ότι «μετέφερε στρατιωτικό υλικό με πολιτικό αεροσκάφος».

Νωρίτερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία και την αυξανόμενη υποστήριξη των ενόπλων από το εξωτερικό. Και πρόσθεσε, γίνεται παράνομη παράδοση όπλων, ενώ στις γραμμές της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» συμμετέχουν ξένοι μαχητές και εκπαιδευτές που συνδέονται με «διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, εκφράζεται «η βαθιά ανησυχία για τις αποφάσεις της ΕΕ να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν». Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά του Ιράν εμποδίζουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, καθώς και ότι υπονομεύουν την ενότητα των έξι διεθνών μεσολαβητών. Η Μόσχα θεωρεί πως οι μονομερείς κυρώσεις που επιβάλουν ορισμένα κράτη και οι ενώσεις παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι νόμιμα εργαλεία της διεθνούς πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ