Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ο ισραηλινός στρατός μετρούσε και ... τις θερμίδες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις «θερμίδες» που επιτρεπόταν να καταναλώσει καθημερινά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας μετρούσε ο ισραηλινός στρατός μεταξύ 2007 - 2010 στο πλαίσιο της επιβολής του φονικού εμπάργκο με τη συναίνεση ΗΠΑ και ΕΕ προχωρώντας, επί της ουσίας, σε συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Αυτό αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο που το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας υποχρεώθηκε δικαστικά να δημοσιοποιήσει μετά από σχετικό αίτημα της ισραηλινής ανθρωπιστικής φιλειρηνικής οργάνωσης Gisha.

Προς Γάζα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Στη Γάζα κατευθύνεται με επιβαίνοντες από οκτώ κράτη -Ισραήλ, Καναδάς, Φιλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα- το πλοίο «Estelle» που συμμετέχει στην καμπάνια «Ενα Καράβι για τη Γάζα». Το πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό απέπλευσε στις 6 Οκτωβρίου από τη Νάπολη και έκτοτε οι στάσεις του δεν κοινοποιούνται. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονται και πέντε βουλευτές από Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελλάδα. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα πλοίο να προσεγγίσει τα χωρικά ύδατα της περιοχής -όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες απόπειρες με αιματηρότερη την επέμβαση των ισραηλινών στο «Μάβι Μαρμαρά» το 2010 με εννιά νεκρούς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου «προτρέπει» τους Ελληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην αποστολή και ισχυρίζεται ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας». Ολα αυτά την ίδια στιγμή που μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ αναβαθμίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ που εγκληματεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

  • Στο Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν αμερικανικός αντιαεροπορικός και αντιπυραυλικός εξοπλισμός καθώς και οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στις κοινές ασκήσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα με τον ισραηλινό στρατό και θα διαρκέσουν τρεις βδομάδες οι οποίες εντείνουν την πολεμική ατμόσφαιρα που ούτως ή άλλως οι ιμπεριαλιστές καλλιεργούν σε ολόκληρη την περιοχή με επίκεντρο τη Συρία αλλά και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ