Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Κυρίαρχα στοιχεία ο εκφυλισμός και η παραπλάνηση

Με τον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών και την παραπλάνηση των εργαζομένων να κυριαρχούν, ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες μέρες του 35ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που αναμένεται να τελειώσει σήμερα.

Ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνονταν οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και θα ακολουθούσαν τοποθετήσεις των συνέδρων, σχεδόν ολόκληρη η χτεσινή μέρα αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όσο και μεταξύ τμημάτων αυτών των παρατάξεων. Η «κόντρα» αυτή κράτησε όλο το πρωί, προκαλώντας την παρέμβαση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που αποχώρησαν, καταγγέλλοντας αυτή την παρωδία και δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν όταν ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και τον τρόπο αντίδρασης στην επίθεση που δέχονται.

Ακολούθησε διακοπή, αλλά και όταν άρχισαν ξανά οι εργασίες, οι κόντρες συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με στελέχη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να ανταλλάσσουν κατηγορίες για νοθεία σε διάφορα σωματεία. Γεγονός που παραδέχθηκε και ο Ν. Φωτόπουλος, σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια γίνονται διπλοψηφίες από τις οποίες ωφελούνται οι δύο μεγάλες παρατάξεις, δηλαδή και η ΠΑΣΚΕ, της οποίας βέβαια κεντρικό στέλεχος ήταν και ο ίδιος.

Επίσης, χαρακτηριστική ήταν η στάση που κράτησαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για ένταξη στη δύναμη της Ομοσπονδίας των τριών κλαδικών σωματείων (Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας), στα οποία μπορεί να είναι μέλος κάθε εργαζόμενος που απασχολείται στις επιχειρήσεις του κλάδου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις ειδικά στελεχών της ΔΑΚΕ, με επιχειρήματα ότι π.χ. δεν μπορεί να είναι στην ίδια Ομοσπονδία εργαζόμενοι σε ανταγωνιστικές ως προς τη ΔΕΗ επιχειρήσεις. Αλλος εξέφρασε την αγωνία μην τυχόν και αλλάξουν οι συσχετισμοί, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν αυτοί για εμάς. Ενώ κάποιος έβαλε ζήτημα ότι είναι αλλοδαποί και δεν έχουν βιβλιάριο υγείας... Τελικά, αποφασίστηκε η ψηφοφορία για αυτό το θέμα να γίνει σήμερα.

Υστερα από όλα αυτά η νομιμοποίηση των συνέδρων, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 9.30 το πρωί, έγινε στις 8 το βράδυ!..

Αργά χτες το βράδυ, ξεκίνησε η παρουσίαση του απολογισμού από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ.

Επίσης, υπήρχε η ενημέρωση ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ θα κατέβαιναν σε τέσσερα ψηφοδέλτια (από δύο η κάθε παράταξη).

Εσπειραν νέες αυταπάτες

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου υπερπροβλήθηκε η αυταπάτη περί μιας δημόσιας ΔΕΗ που τάχα θα είναι σε όφελος του λαού, χωρίς όμως να θίγεται η δράση των μονοπωλίων και στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Πρωταγωνιστές στην προώθηση αυτής της αντίληψης τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος. Το «ωραίο κλίμα» χάλασε η τοποθέτηση του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ (βλέπε ένθετο θέμα), που επισήμανε ότι η πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ πρέπει να στρέφεται κατά της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και να εντάσσεται στην πάλη για ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο δεν παραβρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός ούτε εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Τις εργασίες άνοιξε ο Ν. Φωτόπουλος, που πλειοδότησε σε αγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι δε φθάνουν οι 24ωρες απεργίες. Ωστόσο, η θέση του ότι «για εμάς οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τις ανάγκες των αγορών» δείχνει ότι συμφωνεί με την ικανοποίηση των αναγκών των αγορών, με την οποία βέβαια είναι αδύνατο να συμβαδίζει η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος πρόβαλε πιο καθαρά από όλους τη διαχειριστική αντίληψη περί ενός δημόσιου πόλου μέσα στον καπιταλισμό, ο οποίος θα λειτουργεί και θα παρεμβαίνει ταυτόχρονα με τα μονοπώλια και αυτό θα είναι τάχα προς όφελος του λαού. Γι' αυτό είπε ότι η ιδιωτικοποίηση των πάντων σημαίνει «εγκατάλειψη κάθε εργαλείου παρέμβασης και άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής», αλλά άφησε στο απυρόβλητο την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Σχεδόν την ίδια αντίληψη πρόβαλε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Μανώλης.

Στο συνέδριο έκανε παρέμβαση και ο Αρ. Ζερβός, προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πριν λίγο καιρό υπογράψαμε ΣΣΕ που δίνει μια παραγωγική και αναπτυξιακή ώθηση στην επιχείρηση». Εννοούσε τη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ, αποδεχόμενη τους αντεργατικούς νόμους για μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης στις πρώην ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 και για τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απολύει όποτε αυτή θέλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ