Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εκβιάζει για να κάμψει αγωνιστικές διαθέσεις

Με όχημα τα εργασιακά πιέζει για ολοκλήρωση του πακέτου και άμεση ψήφιση στη Βουλή

Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία από τους κυβερνητικούς εταίρους σε βάρος του λαού, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Η εικόνα «εμπλοκής» στα εργασιακά, που παρουσιάστηκε μετά τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευσή τους στο σύνολο των μέτρων του πακέτου ύψους 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και στις άλλες φιλομονοπωλιακές «διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης.

Οι κυβερνητικοί εταίροι παραμένουν προσηλωμένοι στο μονόδρομο της ΕΕ και στην πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Στη βάση αυτή αναζητείται ένας νέος συμβιβασμός, κατά πάσα πιθανότητα σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να γίνει σήμερα. Ηδη, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, γινόταν προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και διαμηνυόταν ότι «πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική διαπραγμάτευση».

Κάνοντας σινιάλο σε μονοπώλια και δανειστές ότι θα υπηρετήσει την αποστολή του μέχρι τέλους, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε μέσο στην ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, όπως έχουν προσυμφωνηθεί με την τρόικα. Σε δήλωση που έκανε μετά από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του στη Βουλή και τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες, είπε μεταξύ άλλων: «Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Δεδομένες οι ανατροπές

Στην ίδια δήλωση εκβίασε με χάος «αν αυτή την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι οι νέες ανατροπές στα εργασιακά θα προχωρήσουν, ισχυριζόμενος ότι με τις διαβουλεύσεις «έχουν αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στα παζάρια με την τρόικα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Οπως έλεγε στους δημοσιογράφους, «καταφέραμε απίστευτα πράγματα» (!), επικαλούμενος, πρώτον, ότι «απαλείφθηκε διάταξη για ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δεύτερον, ότι παραμένουν οι τριετίες έστω και παγωμένες και, τρίτον, ότι οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται με μισθό 1.800 ευρώ μετά τα 16 χρόνια, αντί για 580 που πρότεινε η τρόικα.

Προσερχόμενος στη χτεσινή σύσκεψη ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή», ενώ ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι τα μέτρα «αναγκαστικά πρέπει να κλείσουν σήμερα (σ.σ. χτες), αν θέλουμε να πάρουμε τη δόση πριν τελειώσουν τα διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα».

«Καίγονται» για το κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αργότερο μέχρι την παραμονή της συνόδου του Γιούρογκρουπ στις 12 Νοέμβρη πρέπει η Βουλή να έχει επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τις 89 προαπαιτούμενες «δράσεις» που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας και να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές.

Πριν από τη χτεσινή συνάντηση των αρχηγών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας, ο οποίος αμέσως μετά ενημέρωσε επιτελικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εξελίξεις στα εργασιακά.

Αργά χτες βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών αναμενόταν να έχει τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, προκειμένου να την ενημερώσει για το πού ακριβώς βρίσκονται οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης. Κύκλοι του υπουργείου διέρρεαν ότι «η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να πάρουμε την δόση, να σωθεί η χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ