Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Περισσότερος χώρος στα μονοπώλια με θύμα το λαό

Στο όνομα της δόσης, έρχονται ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις και νέες αυξήσεις-«φωτιά» σε ηλεκτρικό ρεύμα και εισιτήρια συγκοινωνιών

Νέα μέτρα που θα χτυπήσουν βάναυσα τα λαϊκά νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους, προβλέπει η εξειδίκευση των γενικών κατευθύνσεων του μνημονίου, ενώ συγκεκριμενοποιούνται ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει για μια σειρά παρεμβάσεις και για τα χρονοδιαγράμματα των μέτρων (προβλέπεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις και να έχουν γίνει σχεδιασμοί για τα πάντα μέσα στο επόμενο οκτάμηνο) που θα προκαλέσουν νέα δεινά στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα:

1. Στον ενεργειακό τομέα: Επαναβεβαιώνεται ότι έως τον Ιούνη του 2013 θα πρέπει να έχουν απελευθερωθεί και τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πλην αυτών που αφορούν «ευπαθείς» ομάδες (για τα μάτια του κόσμου), σε δυο «φάσεις»: Αρχικά με νέες τιμές από το Γενάρη και, στη συνέχεια, με την έκδοση απόφασης σύνδεσης κόστους - λιανικών τιμών με τρόπο που θα αυξήσει και πάλι τις τιμές από το Μάη του 2013. Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να καταθέσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, ορίζοντας τι ακριβώς θα ιδιωτικοποιηθεί και πότε, ενώ δεδομένη θεωρείται η εκχώρηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Πριν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιχειρηθεί νέο χτύπημα στις αμοιβές των εργαζομένων, μέσω «συγκρίσεων» με άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού. Η ιδιωτικοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς είναι μέσα στις απαιτήσεις. Απαιτείται επίσης άμεσα κατάθεση σχεδίου ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των διασυνδέσεων, ειδικά της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αλλαγή στο καθεστώς των αποζημιώσεων (στήριξης) στην κατεύθυνση της συμπίεσης, σε συνδυασμό με οροφή στις άδειες, κάτι που θα επιτρέψει στους ισχυρούς της αγοράς να την «ξεκαθαρίσουν».

2. Στον τομέα των υγρών καυσίμων: Ηδη η κυβέρνηση προωθεί κάποια από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο «τραπέζι». Αμεση είναι η υποχρέωσή της - πιθανά να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες - να προωθήσει τη δυνατότητα χρήσης βυτιοφόρων από ανεξάρτητα πρατήρια και θέματα πρόσβασης βυτιοφόρων στα διυλιστήρια.

3. Στις τηλεπικοινωνίες: Μέχρι το Μάρτη του 2013 και το αργότερο τον Ιούνη όσον αφορά το ψηφιακό μέρισμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις για την εκχώρηση ενός ακόμη περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου (του ψηφιακού φάσματος) στα μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών.

4. Στις μεταφορές: Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να υλοποιήσει μέτρα ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου, επιτρέποντας την ενοικίαση βαν και τζιπ από τουριστικές επιχειρήσεις και σε λίγους μήνες να έχει λήξει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία εταιρειών. Στις θαλάσσιες μεταφορές επιβάλλεται λήψη μέτρων μέχρι τον επόμενο Μάρτη για παρεμβάσεις στην ακτοπλοΐα. Ανάλογα, θα πρέπει να έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αφού προηγουμένως θα πρέπει να έχει λήξει το «ζήτημα» των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτά. Αμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και «αναδιοργάνωσης» της ΥΠΑ. Στο σιδηρόδρομο επιταχύνονται επίσης οι διεργασίες εισόδου νέων εταιρειών.

5. Στο λιανικό εμπόριο: Η κυβέρνηση καλείται πριν την εκταμίευση της δόσης: Να αποσυνδέσει το ωράριο εργασίας από το ωράριο λειτουργίας και να επιτρέψει στους εργοδότες μεγαλύτερη «ευελιξία» στη διαχείριση των βαρδιών. Να προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά, υπέρ των σούπερ μάρκετ, από την άρση εμποδίων πώλησης προϊόντων έως την άρση προϋποθέσεων μεταφοράς αγαθών.

6. Στην «απελευθέρωση» επαγγελμάτων: Ανάλογα πιεστική χρονικά είναι η υποχρέωση εφαρμογής του μνημονίου πριν την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τις αμοιβές, όσο και για την υποχρέωση παραστάσεων δικηγόρων σε μια σειρά από νομικές πράξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας αύριο (2013-09-21 00:00:00.0)
«Εκταμίευσε» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα (2013-01-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις απαράδεκτες διαδικασίες στη Βουλή (2013-01-11 00:00:00.0)
Μπαράζ από νέα μέτρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής (2011-10-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-10-10 00:00:00.0)
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες (1999-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ