Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Εκταμίευσε» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε επόμενη δόση από το δάνειο της τρόικας, θα συνοδεύεται με μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό

Τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού δεν έχουν τέλος, εκτός αν ο ίδιος το αποφασίσει και οργανωμένα δείξει τη δύναμή του
Τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού δεν έχουν τέλος, εκτός αν ο ίδιος το αποφασίσει και οργανωμένα δείξει τη δύναμή του
Πλήρη ενημέρωση για την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος (εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού 2012, ιδιωτικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) έκανε χτες στο Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος παρουσίασε επίσης τα «προαπαιτούμενα» μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας, που αποφασίστηκε τυπικά χτες.

Παράλληλα, επανέλαβε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στη ντόπια και ξένη πλουτοκρατία για μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν το α' τρίμηνο του 2013, με αιχμή την άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού, μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων 160 ΔΟΥ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες σε γερμανική εφημερίδα, και αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, υποστήριξε ότι «οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμπεφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν». Τη θέση ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, προκειμένου «να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», εξέφρασε χτες με επιστολή προς τους ομολόγους του, ο διάδοχος του Γιούγκερ στη θέση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η ανάδειξη του στη θέση αυτή, έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς η Ολλανδία, μαζί με τις Γερμανία, Φινλανδία, είναι οι θεματοφύλακες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη. Ο Ντάισελμπουλμ υποστήριξε επίσης, ότι τον ενδιαφέρει να μετατοπιστεί εφεξής «το επίκεντρο της προσοχής από την απλή διαχείριση των κρίσεων, προς την παροχή και εφαρμογή "υγιών" μακροπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών», προαναγγέλλοντας έτσι ένα νέο κύκλο μέτρων και λιτότητας, προκειμένου να εμπεδωθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Στην επιστολή, όπου διατυπώνονται συνεχείς όρκοι πίστης για την ανάγκη συρρίκνωσης των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, αναφέρει επίσης ότι οι οικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη, πρέπει να αποκαταστήσουν τη σταθερή ανάπτυξη, προαπαιτούμενο όμως της οποίας είναι μία «υγιής δημοσιονομική πολιτική». Πολιτική, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είναι εξατομικευμένη για κάθε κράτος μέλος.

Στο πρόγραμμα του Γιούρογκρουπ που συζητήθηκε χτες βράδυ, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν «το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής στην ΕΕ», ο ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και οι όροι για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ