Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου
  • Οργισμένοι και αγανακτισμένοι από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης οι πυροσβέστες

Τεράστιες αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες και για το πολύνεκρο τραγικό ατύχημα που έγινε την περασμένη Παρασκευή στα Καμένα Βούρλα. Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, επισημαίνει αυτές τις τραγικές παραλείψεις και του απευθύνει τα εξής καίρια ερωτήματα:

  • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των διεθνών και κοινοτικών κανονισμών που αφορούν τη μεταφορά τοξικών και εύφλεκτων υλικών;
  • Γιατί δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα η σχετική μελέτη του ΤΕΕ;
  • Θα παρθούν, έστω και τώρα, τα αναγκαία μέτρα;

Οπως επισημαίνει η βουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή της, το πολύνεκρο δυστύχημα στα Καμένα Βούλα, που στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ανέδειξε με τραγικό τρόπο τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν ανυποψίαστους πολίτες από τα βυτιοφόρα - κινητές βόμβες που κινούνται ανεξέλεγκτα στους ελληνικούς δρόμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ - προσθέτει η Μ. Μπόσκου - στη χώρα μας το 48,2 των τοξικών και εύφλεκτων ουσιών διακινείται οδικώς. Πράγμα που σημαίνει ότι καθημερινά χιλιάδες βυτιοφόρα κινούνται στους ελληνικούς δρόμους και είναι "κινητές βόμβες" μεγάλης ισχύος.

"Παρ' όλα αυτά - τονίζει η βουλευτής του ΚΚΕ - η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν ισχύουν οι διεθνείς και κοινοτικοί κανονισμοί. Οπως επισημαίνει το ΤΕΕ, για την πρόληψη τέτοιων μεγάλων ατυχημάτων δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών. Μάλιστα το ΤΕΕ από το 1993 συνέταξε σχετική μελέτη για το κόστος των προληπτικών μέτρων, η οποία όμως ουδέποτε αξιοποιήθηκε και εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση".

Οι πυροσβέστες

Οργή έχουν προκαλέσει στους πυροσβέστες οι επικήδειες δηλώσεις και οι... διαπιστώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους, με αφορμή τον τραγικό θάνατο των τριών πυροσβεστών.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνει ότι οι επικήδειες δηλώσεις θα έχουν αξία και δε θα αποτελούν άφθαστου βαθμού υποκρισία, όταν πραγματικά λαμβάνονται μέτρα και θα κινούνται στην κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης των πυροσβεστών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας. Ζητά να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα της εφαρμογής πενθήμερης βδομάδας (37,5 ώρες εργασίας και ουσιαστικές αμοιβές για την υπερωριακή εργασία), της χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, της άμεσης ικανοποίησης των μισθολογικών και βαθμολογικών αιτημάτων κλπ.

Τέλος, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην τρέφει αυταπάτες ότι το απεργιακό δικαίωμα είναι συνταγματικώς μη επιτρεπτό, γιατί η οργή και η αγανάκτηση, που έχει προκληθεί από τη συμπεριφορά της πολιτείας μέχρι σήμερα, μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους δικαιολογημένη αντίδραση. "Ας μην το ρισκάρουν λοιπόν ορισμένοι, καταλήγει η ανακοίνωση, γιατί πλησιάζει η αντιπυρική περίοδος και η κοινωνία έχει πολλά να περιμένει από το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εργαζόμενους σ' αυτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ