Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κίνδυνος - θάνατος οι διοξίνες
  • Αντί για υπεύθυνη ενημέρωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το πρόβλημα
  • Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Η κυβέρνηση, αντί να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό για τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχουν οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - που γίνονται, άλλωστε, και με τη δική της συγκατάθεση - προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει ακόμη και τη σημασία των επιστημονικών ευρημάτων, που αποκαλύπτουν αύξηση των επιπέδων διοξινών και κλοφέν στην ατμόσφαιρα της Βόρειας Ελλάδας! Μάλιστα, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "η ανησυχία στον ελληνικό λαό προκαλείται από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που είναι υπερβολικά"!

Το ΚΚΕ, ωστόσο, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες η βουλευτής Μαρία Μπόσκου προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,ζητά από την κυβέρνηση "να προχωρήσει σε αναλυτική και πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης, για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι βομβαρδισμοί για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της χώρας μας και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, χωρίς προσπάθεια εφησυχασμού και συγκάλυψης της κατάστασης".

Οπως επισημαίνει η βουλευτής του ΚΚΕ, "οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που γίνονται με συνευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, θα είναι σοβαρότατες και ανυπολόγιστες και για τη χώρα μας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις ξένων εργαστηρίων στα οποία έχουν σταλεί δείγματα από την ατμόσφαιρα της Βόρειας Ελλάδας. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στις 7 και 8 Απρίλη στην Ξάνθη, δείχνουν ανεβασμένες τις τιμές στις καρκινογόνες διοξίνες και το κλοφέν.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι φυσικό - υπογραμμίζει η βουλευτής του ΚΚΕ- έχουν προκαλέσει έντονη αναστάτωση στον κόσμο και οι καθησυχαστικές δηλώσεις των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν αρκούν".

Τρομακτικές, στο μεταξύ, αποδεικνύονται οι επιπτώσεις των διοξινών στον άνθρωπο. Οι εργαζόμενοι σε χημικές βιομηχανίες που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό στη διοξίνη διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο (ποσοστό 60%) να πεθάνουν από κάποια μορφή καρκίνου, επισημαίνεται σε έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Η έρευνα - όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ - διεξήχθη από ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία (NIOSH) σε 5.132 εργαζόμενους σε χημικές βιομηχανίες (την περίοδο 1942 - 1984) οι οποίοι είχαν εκτεθεί στη διοξίνη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, χωρίς έκπληξη, ότι ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας του καρκίνου είναι ανάλογος με την έκθεση στη διοξίνη. Στο σύνολο των ασθενών που παρακολούθησαν οι ερευνητές, το ποσοστό θνησιμότητας εκείνων που είχαν εκτεθεί περισσότερο στη διοξίνη έφτανε το 60%.

Επίσης, οι επιστήμονες εντόπισαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αύξηση που παρουσιάζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στην αυξημένη έκθεση στη διοξίνη.

Διοξίνη παράγουν κυρίως τα εργοστάσια αποτέφρωσης απορριμμάτων και ορισμένες βιομηχανίες σιδηρουργίας. Το 1997, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε τη διοξίνη ως καρκινογόνο ουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ