Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσπάθεια καθησυχασμού

Δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι στιγμής, είπαν επιστήμονες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον

Καθησυχαστικοί ως προς τις μέχρι στιγμής περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα μας από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας εμφανίστηκαν χτες οι επιστήμονες που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής, μην κρύβοντας όμως την ανησυχία τους για το μέλλον εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.

Τις απόψεις τους παρουσίασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Λ. Καμαρινόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δ. Τριχόπουλος, ο διευθυντής Ερευνών του "Δημόκριτου" Ι. Μπάτσης, ο πρόεδρος των Ελλήνων Χημικών Ν. Κατσαρός, ενώ τις κυβερνητικές ενέργειες παρουσίασε η σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ Χ. Τομαζινάκη.

Οσον αφορά τη ραδιενέργεια ο Λ. Καμαρινόπουλος είπε ότι από τις σχετικές μετρήσεις που γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια των βομβαρδισμών δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση των τιμών, ενώ τίποτα το ανησυχητικό δεν προέκυψε και από τις ανάλογες μετρήσεις για ουράνιο. Το ίδιο καθησυχαστικός ήταν και ο Δ. Τριχόπουλος για τη μόλυνση από τις διοξίνες, κλοφέν και άλλες παρόμοιες ουσίες λέγοντας ότι εάν ίσχυαν τα όσα αναφέρθηκαν για 15πλασιασμό των ουσιών αυτών στη χώρα μας τότε στη Γιουγκοσλαβία η κατάσταση θα ήταν τραγική.

Αέριες μάζες έρχονται από τη Γιουγκοσλαβία, είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος των Χημικών, αλλά εκτίμησε ότι η χώρα μας δε θα αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα.

Βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν να κληθούν και οι επιστήμονες που έχουν αναπτύξει διαφορετική άποψη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οι παριστάμενοι επιστήμονες είπαν ότι δεν έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής επίσημες μετρήσεις από κανέναν που να δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη χώρα μας.

Δεν έκρυψαν όμως τους φόβους τους στην περίπτωση που συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί, λέγοντας ότι οι βόμβες με εμπλουτισμένο ουράνιο αλλάζουν το σκηνικό. Η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, είπαν, είναι τρομακτική και η οικολογική καταστροφή μη αναστρέψιμη. Ειδικά στο Πάντσεβο (βιομηχανική περιοχή του Βελιγραδίου) με τους βομβαρδισμούς των εργοστασίων λιπασμάτων και πετροχημικών έχουν διαφύγει στην ατμόσφαιρα εκατοντάδες τόνοι επικίνδυνων αερίων, ενώ μόλυνση έχει υποστεί και ο Δούναβης. Οπως είπαν στο Βελιγράδι υπάρχουν τόνοι υδραργύρου και εάν βομβαρδιστούν τότε η μόλυνση θα καταλάβει ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα αυξημένη ραδιενέργεια στο Κόσσοβο, είπε ο Λ. Καμαρινόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Αγγουράκη και τόνισε ότι από τη συνεργασία που υπάρχει με τις όμορες προς τη Γιουγκοσλαβία χώρες ούτε σε αυτές έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ