Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετρεξαν να κρυφτούν στη Σίνδο

Ούτε μια σπιθαμή γης δεν παραχωρείται από τους Θεσσαλονικείς στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Νέο μπλόκο χτες τα ξημερώματα. Καθηλωμένα στο λιμάνι τα άρματα που προορίζονται για το Κόσσοβο. Την προστασία των ταγμάτων θανάτου ανέλαβε το Γ' Σώμα του Ελληνικού Στρατού παραχωρώντας τους τη Σίνδο

Δε θα περάσουν! Η απόφαση εφαρμόζεται πλέον καθημερινά. Κόντρα στην κυβέρνηση της υποτέλειας και τα όρνια της ολιγαρχίας που χειροκροτούν για κάθε βόμβα που πέφτει στη Γιουγκοσλαβία, ο αγωνιζόμενος λαός της Βόρειας Ελλάδας, κύρια στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στην πρωτοπορία μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, γράφει καθημερινά και μια καινούρια σελίδα αντίστασης. Ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής δεν μπορεί πλέον να εφησυχάζει σε κανένα μέτρο γης σ' όλη τη διαδρομή από το λιμάνι μέχρι τα σύνορα. Οπως γίνεται σχεδόν κάθε μέρα έτσι και χτες τα ξημερώματα οι Θεσσαλονικείς έκαναν και πάλι μπλόκο στους ΝΑΤΟικούς εισβολείς. Και αυτό, παρά τα διαρκώς αυξανόμενα μέτρα καταστολής που έχει πάρει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, αλλά και κόντρα στην προσπάθεια των ΝΑΤΟικών επιτελών να φυγαδεύσουν νύχτα τους μισθοφόρους τους, για να γλιτώσουν την οργή του λαού.

Το μπλόκο

Το μπλόκο έγινε στη 1.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν ΝΑΤΟική φάλαγγα με 100 αρματοφόρα και βαριά οχήματα μηχανικού πλησίαζε στην Πύλη 14 του Λιμανιού, συνοδευόμενη από μια διμοιρία των ΜΑΤ. Κατέβαινε από τους Ευζώνους με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να φορτώσει άρματα μάχης, πολεμικό υλικό, κοντέινερ με τοξικό φορτίο και να φύγει ξανά για τα Σκόπια.

Στην οδό 26ης Οκτωβρίου, έξω από την Πύλη, εκατοντάδες διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά στα οχήματα αποφασισμένοι. Ανυποχώρητοι απέναντι και στις ελληνικές δυνάμεις καταστολής που για άλλη μια φορά είχαν σαφή εντολή να προστατέψουν τα ξένα αφεντικά από τον εχθρό ελληνικό λαό. Απαίτησαν από το ΝΑΤΟικό "κονβόι" να γυρίσει πίσω.

"Η Θεσσαλονίκη, λιμάνι των λαών και όχι των φονιάδων των Αμερικανών". Η απόφαση αναγγέλθηκε ως τελεσίγραφο, ενώ το σύνθημα "Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω το ΝΑΤΟ απ' τη Βαλκανική",δονούσε τον τόπο.

Οσοι ανυποψίαστοι αρχικά περνούσαν από εκεί κατέβαιναν από τα αυτοκίνητά τους και γίνονταν ένα με τους διαδηλωτές, καθώς γίνεται σε όλο και περισσότερους καθαρό πως κανείς πλέον δε δικαιούται να σιωπά.

Go home!

Το "κονβόι" παρέμεινε αποκλεισμένο και υπό την προστασία των ΜΑΤ αρκετή ώρα. Στο χώρο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και η εισαγγελέας, η οποία όπως είπε έκανε τη... δουλιά της.

Το ίδιο και οι διαδηλωτές: Ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα και έγραψαν με σπρέι συνθήματα. Στα τζάμια ζωγράφιζαν τον αγκυλωτό σταυρό και στο πλευρό το σύνθημα: "Killers go home"!

Μισή ώρα μετά τον αποκλεισμό, το φονικό κονβόι άρχισε να υποχωρεί, για να βρει, δυστυχώς, "καταφύγιο" σε στρατόπεδο του ελληνικού στρατού στη Σίνδο. Ηταν ακόμα νωρίς και η διαδήλωση μόλις άρχιζε...

Λίγο πιο κάτω η σιδερόφραχτη πύλη 11 απ' όπου γίνεται η έξοδος των ταγμάτων θανάτου γκρεμίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο Λιμάνι όπου και άρχισε μια πορεία προς την αγγλική βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ