Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι άλλο αίμα στη Γιουγκοσλαβία

Ολονυχτία των ατόμων με ειδικές ανάγκες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

"Οχι άλλο αίμα στη Γιουγκοσλαβία, οι λαοί ζητάνε ειρήνη και φιλία". Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, πλήθος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας των Οργανώσεων των Τυφλών κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και διατράνωσε την αντίθεσή του στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του γειτονικού λαού.

Στις 6 χτες το απόγευμα, ανάπηροι όλων των κατηγοριών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία. Εκεί πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πολέμου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ακολούθησε μουσική εκδήλωση, από τυφλούς κυρίως καλλιτέχνες.

Εξω από την πρεσβεία παρέμεναν ως αργά τη νύχτα, όπου με καθιστική διαμαρτυρία απαίτησαν το σταμάτημα του πολέμου. "Εμείς οι τυφλοί και οι ανάπηροι, τόνισαν στο ψήφισμα που επέδωσαν αρχικά στη Βουλή και στη συνέχεια τοιχοκόλλησαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, έχουμε επιπλέον λόγους να δείχνουμε ξεχωριστή ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα. Διότι ο πόλεμος, εκτός από τις όσες μύριες καταστροφές φέρνει στους λαούς, δημιουργεί και άλλους ανάπηρους και εμείς βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες της αναπηρίας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πόλεμος αποτελεί αφορμή για την πλουτοκρατία να πραγματοποιήσει επίθεση με στόχο την αφαίρεση κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και γενικότερων δημοκρατικών κατακτήσεων από τους λαούς. Γνωρίζουμε ακόμα πολύ καλά ότι και τα δικά μας χρόνια και ανεπίλυτα προβλήματα όχι μόνο δε θα βρουν τη λύση τους, κάτω από τέτοιες συνθήκες, αλλά θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ανάπηρους που πήραν μέρος σ' αυτή την αντιπολεμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, έμειναν ανάπηροι στον πόλεμο που γνώρισε και η χώρα μας το '40.

Βασικά αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", το σταμάτημα των βομβαρδισμών και των δολοφονιών των αθώων αμάχων και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο γιουγκοσλαβικό ζήτημα. Τέλος, όλοι οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν την πάλη και τη δράση τους με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα του ελληνικού λαού, προκειμένου όπως τόνισαν χαρακτηριστικά "να οικοδομηθεί η ειρήνη στη γειτονιά μας και όχι για να ανοικοδομήσουν ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες τη Γιουγκοσλαβία, αφού πρώτα την ισοπεδώσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ