Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογικές περιφερειακές παροχές

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) απέστειλε σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικό έντυπο με τίτλο "Μέσα από την ανάπτυξη κοιτάζουμε το μέλλον αισιόδοξα", με σκοπό να μοιραστούν σε μαθητές και γονείς και με αυτό τον τρόπο να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά ιδρύματα και οι εκπαιδευτικοί στη διαφήμιση του κυβερνητικού έργου, μπροστά μάλιστα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, και με επιστολή του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, ζητείται από τους διευθυντές των σχολείων η συνεργασία τους και η συμμετοχή του σχολείου τους στην "ενημέρωση των μαθητών και κατ' επέκταση των γονιών του σχολείου τους (βλ. ψηφοφόρους), για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Αττική και την πλήρη κατανόηση από τους μαθητές και τους γονείς τους". Οι διευθυντές λοιπόν επωμίζονται το νέο ρόλο που τους χρεώνεται από την κεντρική διοίκηση, ξένος ως προς τα διοικητικά - παιδαγωγικά τους καθήκοντα. Και αυτός ο ρόλος δεν είναι άλλος από τη μετατροπή τους σε μικρούς "περιφερειάρχες", που θα ασκούν το νέο παιδαγωγικό τους ρόλο, αυτό της καθοδήγησης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, της άμεσης προπαγάνδας υπέρ του κυβερνητικού κόμματος. Αναφέρεται μάλιστα στο σημείωμα που τους στάλθηκε προσωπικά, ότι "η δική σας συνεισφορά στην επιτυχία αυτής της ενέργειας είναι σημαντική και καθοριστική".

Για να δοθεί μάλιστα κύρος στην όλη προπαγάνδα, δηλώνεται στους διευθυντές ότι το σχολείο τους επιλέχτηκε μαζί με άλλα 1.500 δημοτικά και γυμνάσια και, επιπλέον, "θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό (sic) διαγωνισμό ζωγραφικής, με θέμα "Η Αττική μετά το 2000", όπου τα πέντε καλύτερα έργα θα κερδίσουν από ένα ταξίδι δύο ατόμων στην καρδιά της Ευρώπης, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες", κατά τα πρότυπα του γνωστού τηλεπαιχνιδιού "Ραντεβού στα τυφλά". Πάλι καλά που δεν τα πάνε στη βάση του Αβιάνο να παρακολουθούν τις απογειώσεις των αεροπλάνων που πάνε να επιβάλουν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Το κείμενο τώρα που απευθύνεται στους μαθητές και τους γονείς δε διαφέρει σε τίποτα από προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ. Με πράσινο εξώφυλλο και σε ιλουστρασιόν χαρτί (αλήθεια, μπορεί κάποιος από τους υπεύθυνους να μας εξηγήσει πόσο κόστισε η διαφημιστική αυτή προσπάθεια;) επαναλαμβάνονται τα κυριότερα σημεία της επιχειρηματολογίας του κυβερνητικού κόμματος, χωρίς βέβαια να γίνεται άμεση αναφορά σε αυτό. Χαρακτηριστικά γράφεται ότι πρωταρχικός σκοπός του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, από όπου χρηματοδοτείται το ΠΕΠ, είναι "να εξαλείψει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ μέσω της ανάπτυξης... και των μεγάλων εθνικών έργων, που αλλάζουν την όψη της Ελλάδας στο κέντρο και την περιφέρεια, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, στην παραγωγή, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια, σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με το ΚΠΣ γινόμαστε ισχυροί εταίροι σε μια ισχυρή Ευρώπη". Πάλι καλά που δε συνέχισαν με το "ψηφίζω ΠΑΣΟΚ".

Κατόπιν παρουσιάζονται κατά τομείς τα "επιτεύγματα". Και γω που νόμιζα ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί πάλευαν για καλύτερη παιδεία και υγεία, ενάντια στις περικοπές των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις, μαθαίνω ότι όλα αυτά είναι ψέματα, αφού με χρήματα που μας έδωσε απλόχερα η ΕΕ κατασκευάζεται το νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής (ελπίζω να μην έχει την τύχη του Νοσοκομείου της Ελευσίνας που για χρόνια εγκαινιαζόταν και σήμερα υπολειτουργεί) και ένας παιδικός σταθμός στο Ιλιον. Αλήθεια, μόνο ένα νέο παιδικό σταθμό έχει ανάγκη η περιφέρεια της Αττικής;

Μαθαίνω επίσης για τα μέτρα προστασίας που παίρνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του κυκλοφοριακού δικτύου με την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και διαφόρων συγκοινωνιακών κόμβων. Αυτόματα, βέβαια, ομολογώ, ότι καταρρίπτονται οι ενστάσεις που είχα για την εγκατάλειψη του Θριασίου Πεδίου, του Ποικίλου Ορους, την οικολογική καταστροφή των Μεσογείων, του Σαρωνικού, τη σκόπιμη υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και τη μετατροπή της Ελλάδας σε διακομετακομιστικό κέντρο προϊόντων, που κάπου αλλού θα παράγονται.

Εκείνα, όμως, που δεν ήξερα και σαν εκπαιδευτικός ενημερώθηκα και εγώ μετά την προτροπή του διευθυντή μου από το πράσινο φυλλάδιο του"ακομμάτιστου" ΠΕΠ Αττικής, είναι για τα εντυπωσιακά μέτρα που παίρνονται για την προώθηση της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα με το τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, τα σεμινάρια συνεχιζόμενης κατάρτισης και κοινωνικού αποκλεισμού, τις ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάπου βέβαια διάβασα ότι οι τελευταίες κλείνουν σιγά σιγά.

Μένω όμως ήσυχος και για το ότι προωθείται και ο τουριστικός πολιτισμός, μιας και μαθαίνω ότι υπάρχει και αυτό το είδος πολιτισμού (εγώ είχα μείνει στην Ακρόπολη και στους Δελφούς), με την κατασκευή της μαρίνας της Γλυφάδας και τις αξιοποιήσεις διάφορων παραλιών. Α, χρηματοδοτείται και ένα μουσείο, αυτό του Μπενάκη!

Προσωπικά θα προτείνω ιεραρχικά μέσω του διευθυντή μου στο ΥΠΕΠΘ, στα πλαίσια του Ν.2525/97 που θέλει να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των μαθητών μας, να μας επιτρέψει, παράλληλα με τη διακίνηση αυτού του φυλλαδίου, που ατυχώς ίσως προλογικά χαρακτήρισα προπαγανδιστικό, να αναπτύξουν οι μαθητές μας, μέσα από το μάθημα της έκθεσης, το θέμα "γιατί υποστηρίζω ΠΑΣΟΚ, εγώ και οι γονείς μου".

Θωμάς ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗΣ

Δάσκαλος, μέλος ΔΣ Συλλόγου

Δ/Ν Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ