Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμία εμπλοκή στον πόλεμο

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ζήτησαν χτες δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές

Εκκληση από την Ακρόπολη για καμία εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και για άμεσο σταμάτημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών απηύθυναν, χτες, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Λεκανοπεδίου.Στην είσοδο του Ηρωδείου δήλωσαν με μουσική, τραγούδια και άλλα δρώμενα την αντίθεσή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και όταν θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση της, ο δρόμος ήταν κλειστός από τις δυνάμεις καταστολής.

Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί, στην είσοδο του Ηρωδείου, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, κάποιοι από αυτούς φορώντας μπλούζες και αυτοκόλλητα με τους χαρακτηριστικούς στόχους και κρατώντας πανό με αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα. Η εκδήλωση άνοιξε με μουσική από τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Ιλίου και ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλια,ο οποίος τόνισε ότι έχουν χρέος, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι, να αντισταθούν στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια για μια ακόμα φορά και επανέλαβε το αίτημα για καμία εμπλοκή της χώρας στα σχέδια αυτά. Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί και μαθητές φώναζαν "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Αντ. Σαμαράκη που επρόκειτο να παραβρεθεί στην εκδήλωση, μέσα από το οποίο απευθυνόταν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή "εμπνέει σε όλους μας αγωνιστικότητα, δύναμη και κουράγιο αντίστασης στη βαρβαρότητα, στο νέο φασισμό". Επίσης διαβάστηκε χαιρετισμός της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας που συμμετείχε και με τρίωρη απεργία στην εκδήλωση. Στη συνέχεια ηθοποιοί διάβασαν αποσπάσματα από αντιπολεμικά έργα, ενώ μία κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν μαθητές, ντυμένοι με άσπρα και μαύρα μπλουζάκια και χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους στο ρυθμό του "είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς",που έπαιζε εκείνη την ώρα η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, σχημάτισαν με τα σώματά τους έναν στόχο.

Αφού διαβάστηκε το ψήφισμα εκπαιδευτικοί και μαθητές έκαναν μαχητική πορεία προς τη Βουλή για να επιδώσουν το ψήφισμά τους με το οποίο καταδικάζουν τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και ζητούν καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς θα το διδάξουμε σε όλα τα σχολεία", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Κλείστε τα λιμάνια, γυρίστε και το πλοίο, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ του σφαγείο", "Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για στρατεύματα στη Γιουγκοσλαβία" και με μαθητές οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στην κεφαλή, η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή όπου δύο κλούβες των ΜΑΤ και δεκάδες αστυνομικοί είχαν φροντίσει να αποκλείσουν τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην είσοδο της Βουλής. Αυτό προκάλεσε έντονη αγανάκτηση στους διαδηλωτές, οι οποίοι απαίτησαν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διαδηλωτές απάντησαν με συνθήματα όπως "η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο". Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν άνωθεν εντολές και δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι σχολίαζαν ότι ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν επιτρέπεται σε ειρηνικούς διαδηλωτές να πορευτούν στους δρόμους της Αθήνας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού σε νέες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει μαζί με άλλους φορείς εργαζομένων στη διοργάνωση ενός ακόμα αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ