Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Να ποιο είναι το δρομολόγιό σου"

Πρόσφατα η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε συνεργασία μεΥΠΕΠΘ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, διακίνησε 8σέλιδο φυλλάδιο στα Δημοτικά Σχολεία, με θέμα του πρόσφυγες.

Στόχος τους, η "ευαισθητοποίηση των νέων"!.

Με λίγη, όμως, προσοχή, ο αναγνώστης του καλοσχεδιασμένου φυλλαδίου, διαπιστώνει ότι κρυφός σκοπός τους είναι η προετοιμασία των μαθητών για τη ζωή του πρόσφυγα.

Το πρόβλημα των προσφύγων παρουσιάζεται σαν φυσικό φαινόμενο (π. χ. σεισμός) για το οποίο δίνονται οδηγίες αντιμετώπισής του, όταν θα συμβεί.

"Οταν αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις...", "Να ποιο είναι το δρομολόγιό σου...", είναι οι βασικοί τίτλοι του φυλλαδίου.

Στην τρίτη σελίδα, αναφέρεται ότι πολύ συχνά αιτία φυγής από την πατρίδα είναι ο πόλεμος. Αιτία, όμως, του πολέμου, κύριοι της Υπατης Αρμοστείας και της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων, ποια είναι; Δεν το απαντάτε βέβαια.

Στην τέταρτη και πέμπτη σελίδα, οι μαθητές καλούνται να παίξουν επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρι, πιόνια και μάρκες. Οι μάρκες - είναι άξιο προσοχής - εξαργυρώνονται με υπηρεσίες.

Τα τετράγωνα του παιχνιδιού είναι πλούσια σε "δημιουργική" εικονογράφηση: Βομβαρδισμένα σπίτια, έρημα χωριά, στρατιωτικές περίπολοι, μάχες με νεκρούς, ταξιδάκια διαφυγής με βάρκα, συλλήψεις προσφύγων, πομπή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και μη νομίζετε πως μόνο η εικονογράφηση είναι ενδιαφέρουσα. Σε κάθε τετραγωνάκι, σύμφωνα με τον κανονισμό του παιχνιδιού, οι μαθητές όλο και κάτι... μαθαίνουν!

Στο τετράγωνο Νο 3, πρέπει ως πρόσφυγες να βγάλουν από το σάκο τους τρία πράγματα για να συνεχίσουν. Στο Νο 6, κρύβονται σε χαλάσματα για ν' αποφύγουν περιπόλους και χάνουν ένα γύρο. Στο Νο 8, φτάνουν στην εμπόλεμη ζώνη. Στα Νο 9, 15 και 19, εξαργυρώνουν υπηρεσίες (μεταφορά, ιατρική περίθαλψη), με μάρκες. Στο δε Νο 25, συλλαμβάνονται, οδηγούνται στη φυλακή και εξαργυρώνουν την ελευθερία τους, διαφορετικά χάνουν δύο γύρους, δηλαδή δύο ευκαιρίες να ζήσουν.

Στο τελευταίο, εμφανίζεται η πομπή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκείνος που θα κερδίσει, θα βρεθεί εκτός... κινδύνου, στην ασφάλεια του καταυλισμού! Οι άλλοι παίκτες αλήθεια που χάνουν... τι θα απογίνουν;

Το παιχνίδι των φυλλαδίων προσφέρει την αγωνία, την ανασφάλεια και το φόβο του θανάτου. Αυτό το μέλλον θέλουν για τα παιδιά μας και χρησιμοποιούν τον πλέον αθέμιτο τρόπο, το παιχνίδι.

Αναρωτιέμαι, όμως, ο κάθε εκπαιδευτικός με ποιο δικαίωμα και με ποιες αποφάσεις η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ μετέχουν στην έκδοση αυτών των φυλλαδίων και συνεργούν στην προώθηση τέτοιων λογικών και απαράδεκτων σχεδίων.

Είναι προσβλητικό, εμείς οι δάσκαλοι που πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τη νέα γενιά με τις αξίες της ειρήνης και της φιλίας των λαών, να μοιράζουμε τα"διαφημιστικά" σας φυλλάδια με τυπωμένο το φόβο, το θάνατο και την "ασφάλεια των καταυλισμών", σαν μέλλον των μαθητών μας.

Τα σχέδιά σας δε θα περάσουν. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε το μέλλον, τη ζωή και την Ειρήνη.

Χρυσάφω ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δασκάλα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ