Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε... "

Το χρονικό άλλης μιας νίκης

1.30 π.μ.: Η ΝΑΤΟική φάλαγγα φτάνει στην πύλη 14. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει μπλόκο. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει το ΝΑΤΟικό κονβόι.

1.40 π.μ.: Διαδηλωτές ανεβαίνουν πάνω στα οχήματα και με σπρέι σχηματίζουν τον αγκυλωτό σταυρό.

1.50 π.μ.: Ενας από τους συγκεντρωμένους φωνάζει δείχνοντας τα φονικά εργαλεία: "Ελληνικέ λαέ προστάτεψε τα παιδιά σου. Αυτοί κατέστρεψαν τη Γιουγκοσλαβία για 50 χρόνια". Και δίνει το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη".

2.10 π.μ.: Οι διαδηλωτές διατυπώνουν δύο αιτήματα. Ο Χρ. Κόφφας εκ μέρους των διαδηλωτών λέει: "Η φάλαγγα ή να αποχωρήσει μέσω της παραλιακής λεωφόρου - Λευκού Πύργου - Αγγελλάκη - Τσιμισκή ή να γυρίσει πίσω από εκεί που 'ρθε".

2.13 π.μ.: Το Συνδικάτο Οικοδόμων ανακοινώνει ότι μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών θα κάψει την Αγγλική σημαία.

2.14 π.μ.: Η σημαία γίνεται στάχτη.

2.15 π.μ.: Το κονβόι γυρίζει από εκεί που 'ρθε... Οι διαδηλωτές αποδοκιμάζουν έντονα. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

2.16 π.μ.: Η εισαγγελέας που βρίσκεται στο χώρο δηλώνει ότι κάνει τη δουλιά της...

2.20 π.μ.: Οι διαδηλωτές ξεκινούν πορεία προς την πύλη 11 του λιμανιού, στην οδό 26ης Οκτωβρίου.

2.30 π.μ.: Περισσότερες από 10 νταλίκες με πινακίδες Αλβανίας και Σκοπίων μπαίνουν στο λιμάνι από την πύλη 14... Η πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εσπασαν την "11"

2.34 π.μ.: Οι διαδηλωτές φτάνουν στην πύλη 11. Ζητούν να ανοίξει η πύλη, ώστε να γίνει πορεία και να βγουν από την κεντρική πύλη. Καμία απάντηση...2.37 π.μ.: Οι διαδηλωτές ρίχνουν την πύλη και η πορεία μέσα στο χώρο του λιμανιού ξεκινά. Μια διμοιρία των ΜΑΤ φράζει το δρόμο. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) του Λιμενικού (με στολές παραλλαγής) νιώθουν την ανάσα των συγκεντρωμένων. Διαδηλωτές και ΜΑΤ πρόσωπο με πρόσωπο. "Δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε". Οι άνδρες των ΜΑΤ "ανοίγουν"...

2.42 π. μ.: Η πορεία συνεχίζεται. "Killers go home". Οι διαδηλωτές φτάνουν έξω από την απαγορευμένη ζώνη του λιμανιού. Εκείνη τη στιγμή απευθύνονται στους στρατιώτες της ΟΕΑ που κρατούν στα χέρια τους γκλομπς. "Φαντάροι ακούστε κι αυτό: "Κανένας Φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά"".

2.45 π.μ.: Η πορεία κατευθύνεται προς την κεντρική πύλη.

2.47 π.μ.: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"

2.49 π.μ.: "Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε".

2.51 π.μ.: "Τα όπλα του πολέμου θα μείνουνε εδώ θα βρούνε απέναντί τους όλο το λαό".

Good morning Vietnam

2.52 π.μ.: Οι διαδηλωτές φτάνουν έξω από το στρατόπεδο των Αγγλων στρατιωτών. Σταματούν μπροστά στην πύλη. Ενας μισθοφόρος φωτογραφίζει τους διαδηλωτές! Οι στρατιώτες κοιτάζουν σαστισμένοι... στην αρχή. Αμέσως μετά παίρνουν θέση επίθεσης.

2.53 π.μ.: Οι διαδηλωτές κοιτούν τους ξένους φαντάρους που συγκροτούν τα Τάγματα θανάτου. "Good morning Vietnam!",ακούγεται από την ντουντούκα η προειδοποίηση.

2.54 π.μ.: Καλούν τους Αγγλους στρατιώτες να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟική δύναμη.

2.57 π.μ.: Οι διαδηλωτές φεύγουν από την πύλη του στρατοπέδου. Δίνουν ραντεβού για αύριο. ("See you tomorrow"). "50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία". Το σύνθημα ταρακουνά το λιμάνι.

2.59 π.μ.: Οι διαδηλωτές κάνουν μια στάση. Δύο από αυτούς γράφουν στο οδόστρωμα με σπρέι: ΕΕ + ΝΑΤΟ = ΝΑΖΙ (σχηματίζουν τον αγκυλωτό σταυρό).

3.01 π.μ.: Η πορεία πλησιάζει την κεντρική πύλη του λιμανιού.

3.02 π.μ.: Ενας από τους διαδηλωτές ορμά και κατεβάζει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το κτίριο διοίκησης της ελεύθερης ζώνης του ΟΛΘ.

3.05 π.μ.: Η πορεία φτάνει την κεντρική πύλη.

3.09 π.μ.: Η σημαία της ΕΕ παίρνει φωτιά.

3.14 π.μ.: Η πορεία τελειώνει και τ' αποκαϊδια καίνε ακόμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ