Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κάηκε εργάτης

Σοβαρή η κατάσταση 37χρονου εργάτη, 15 συνολικά ατυχήματα και δυστυχήματα την τελευταία δεκαετία στην επιχείρηση

Στην «πυρά» της εργοδοτικής ασυδοσίας, κάηκε ο 37χρονος εργάτης της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας Λευτέρης Χαλκιάς, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος την Τρίτη τραυματίστηκε σοβαρά, όταν εξερράγη κλίβανος την ώρα που εργαζόταν. Το εργατικό ατύχημα συνέβη στις 8 π.μ. και ο 37χρονος εργάτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην πέσει σε καταστολή, καθώς διαπιστώθηκε πως έφερε εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο 87% της επιφάνειας του σώματός του. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε, λόγω της κρίσιμης κατάστασής του, στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών. Αν και πριν το ατύχημα είχε τοποθετηθεί στον κλίβανο προστατευτική μεταλλική «ποδιά», ο εργάτης δεν προστατεύτηκε, ενώ η αντιπυρική ειδική φόρμα του κάηκε!

Στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 15 σοβαρά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 3 ήταν θανατηφόρα, ενώ 2 εργαζόμενοι έμειναν ανάπηροι. Αιτία ήταν η έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, οι εργοδότες παραμένουν ατιμώρητοι, έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, μεγαλοεπιχειρηματίας Μάνεσης, έχει επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 4 δισεκατομμύρια δραχμές πριν από 2 χρόνια για την κατασκευή καινούριου κλιβάνου, ο οποίος δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία.

Τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

«Εγκληματικές ευθύνες αναλαμβάνει η Διεύθυνση του εργοστασίου Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ Μαγνησίας, για το εργατικό ατύχημα. Η εργοδοσία συνεχίζει με την προσφιλή τακτική του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας να επιβάλλει καθεστώς ενός σύγχρονου Νταχάου». Επίσης τονίζει ότι τεράστια ευθύνη αναλαμβάνει η τεχνική ασφάλεια της εργοδοσίας για τη λειψή ή μη εφαρμογή των βασικών κανόνων λειτουργίας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

«Η συνειδητή αδιαφορία της εργοδοσίας, συνεπικουρούμενη από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, τα ανύπαρκτα μέτρα κρατικού ελέγχου, που αφορούν στην εργασία και στη διαβίωση των εργατοϋπαλλήλων δείχνουν το αντικοινωνικό και αποκρουστικό της πρόσωπο, αδιαφορώντας για τις ζωές των εργαζομένων και τις οικογένειες αυτών», επισημαίνει.

«Μόνη ζωντανή ελπίδα, καταλήγει, για τους εργατοϋπαλλήλους είναι η ενεργός συμμετοχή και η συσπείρωσή τους στα σωματεία, η αποφασιστική τήρηση με αυστηρό έλεγχο των κανόνων λειτουργίας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ