Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΤΕΞΑΛ»
Μεσαιωνικό εργασιακό γκέτο

Απολύσεις, «μαύρη» εργασία, τρομοκρατία από τον εργοδότη και αστυνομικές παρεμβάσεις

Σε μεσαιωνικό γκέτο έχει μετατραπεί η επιχείρηση κατασκευής εξαρτημάτων αλουμινίου «ΚΑΤΕΞΑΛ» στη Ν. Ιωνία, που επιβάλλει «μαύρη εργασία», καταπατά κάθε εργατικό δικαίωμα και επιπλέον προχώρησε και σε 7 τρομοκρατικές απολύσεις. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου ΑΘήνας, κατά περίεργο τρόπο, εμφανίστηκαν μέχρι και αστυνομικοί να συνδράμουν το «έργο» του εργοδότη!

Στην επιχείρηση απασχολούνται περίπου 50 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί. Ο εργοδότης επικολλά λιγότερα ένσημα, καταστρατηγεί την κλαδική σύμβαση εργασίας και τους υποχρεώνει σε ατέλειωτες υπερωρίες. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Συνδικάτο, κάποιους εργαζόμενους τους υποχρεώνει να υπογράφουν πως παίρνουν 1.300 δρχ. την ώρα, ενώ στην πραγματικότητα παίρνουν ακόμη και 500 δρχ.!

Εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Συνδικάτο και αυτό παρενέβη στο ΙΚΑ και στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης εκδικητικά απέλυσε στο διάστημα των γιορτών 7 εργαζόμενους - που εργάζονταν από δυο μέχρι και πέντε χρόνια στην επιχείρηση - στους οποίους δεν έδωσε έγγραφη καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους, ούτε τους κατέβαλε την αποζημίωση που δικαιούνται. Για το θέμα αυτό, έχει καθοριστεί τριμερής συνάντηση την 1η Φλεβάρη στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας.

Παράλληλα, όπως κατάγγειλαν στο Συνδικάτο αλλοδαποί εργαζόμενοι της επιχείρησης, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα εμφανίστηκε στην επιχείρηση ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα στοιχεία των εργαζομένων και, εκμεταλλευόμενοι το φόβο τους, τους υποχρέωσαν να υπογράψουν «λευκές» υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες και παρέδωσαν στον εργοδότη!!!

Το Συνδικάτο άμεσα έκανε παράσταση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου δηλώθηκε άγνοια. Αμέσως μετά, έκανε καταγγελία στη Γενική Ασφάλεια Αττικής, η οποία απάντησε αργότερα ότι δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες.

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ και του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, μας δήλωσε: «Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία στο συγκεκριμένο χώρο. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέμβει άμεσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Απαιτούμε να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση με την ύποπτη παρέμβαση αστυνομικών και την υφαρπαγή των υπογραφών των εργαζομένων σε "λευκές" δηλώσεις. Το ερώτημα είναι εύλογο. Τι θα κάνει η κυβέρνηση με αυτό το ζήτημα, θα συνεχίσει να συγκαλύπτει την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους εργασίας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ