Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Συνένοχοι με «συνοπτικές» διαδικασίες

To «γόρδιο δεσμό» των ραδιοφωνικών αδειών του Λεκανοπεδίου, δε θα τον λύσει ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Δ. Ρέππας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ δήλωσε ότι σε περίπτωση που το ΕΣΡ δεν του «υποδείξει» τους 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς τότε ο ίδιος θα κόψει το «γόρδιο δεσμό».

Η πλειοψηφία όμως του ΕΣΡ χτες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Τύπου, αποφάσισε να μπει ουσιαστικά στο «παιχνίδι» που του έστησαν κυβέρνηση και υπουργείο Τύπου και να επιλέξει, ανάμεσα και σε σταθμούς που είναι εκτός μοριοδότησης, τους 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα λειτουργήσουν σε «μεταβατικό στάδιο».

Ο Παύλος Αλέπης, τακτικό μέλος του ΕΣΡ που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις νομικές ερμηνείες που επικαλείται στο έγγραφό του ο υπουργούς Τύπου, υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ ήδη έχει μοριοδοτήσει για τους 51 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο υπουργός, λοιπόν, έχει στα χέρια του τη μοριοδότηση που πραγματοποίησε το ΕΣΡ με βάση μάλιστα τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Με το σκεπτικό αυτό ψήφισε υπέρ της πρότασης το ΕΣΡ να «υποδείξει» τους επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς, με βάση τον πίνακα της μοριοδότησης που έχει υπάρξει.

Στη βάση αυτή εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ, να υιοθετήσει την πρόταση του υπουργού Τύπου να επιλέξει τους 7 από την κατάσταση όλων των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούσαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1999. Το αίτημα του Δ. Ρέππα να επιλεγούν οι 7 και από ραδιοφωνικούς σταθμούς που έμειναν εκτός μοριοδότησης, είναι φανερό ότι αποσκοπεί στη «συνενοχή» του ΕΣΡ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρουν άδεια λειτουργίας στη «μεταβατική περίοδο» συγκεκριμένοι σταθμοί. Ο Παύλος Αλέπης υποστήριξε ότι αρνείται να συμμετάσχει σε μια διαδικασία «παζαρέματος», χαρακτηρίζοντας την απόφαση για το άνοιγμα των 65 φακέλων «απαράδεκτη» και «αυθαίρετη». Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό τον έλεγχο ραδιοφωνικών σταθμών που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, για να μπουν «από την πίσω πόρτα» στη διαδικασία επιλογής.

Ο υπουργός Τύπου και η κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να λειτουργήσουν στο Λεκανοπέδιο 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί με πρόσχημα τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων. Εκτός από τους 21 ραδιοφωνικούς σταθμούς για τους οποίους το ΕΣΡ έχει διατυπώσει με τη μοριοδότηση τη σύμφωνη γνώμη του για χορήγηση αδειών, ο υπουργός επιχειρεί εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας να λειτουργήσουν στη «μεταβατική», όπως τη χαρακτήρισε περίοδο, και άλλοι επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, για να «πείσει» το ΕΣΡ για τα νομικά επιχειρήματα που επικαλείται ζήτησε χτες να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ.

Ο υπουργός Τύπου, για να στοιχειοθετήσει την κυβερνητική απόφαση να λειτουργήσουν 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί και να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη, αλλά το ΕΣΡ και μάλιστα με αξιολογήσεις που δε βασίζονται στις προϋποθέσεις του νόμου, επικαλείται άρθρα του νόμου και νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας. Συγκεκριμένα στο έγγραφό του προς το ΕΣΡ αναφέρεται σε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Τύπου μπορεί να διατάσσει την άμεση διακοπή λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών που παρεμβάλλονται στις επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα, επίσης, με νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας μπορεί, προκειμένου να επιλέξει στη συγκεκριμένη περίπτωση τους 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς, να ζητήσει τη γνώμη του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης είπε ότι η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι «υποδείξεις» στον υπουργό έχουν νομική βάση. Υπέρ ψήφισαν τα μέλη του ΕΣΡ Δ. Ψυχογιός, Κ. Ζώρας, Τ. Αθανασιάδης, Ι. Μοσχοβίτης, Παύλος Αλέπης, Β. Αρτινοπούλου και Κ. Παττακός. Κατά ψήφισαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης και το μέλος του ΕΣΡ Ν. Καϊμάκης. Ο Βασίλης Λαμπρίδης ζήτησε από τον υπουργό για το θέμα της νομιμότητας να γνωματεύσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Για τη διαδικασία της υπόδειξης των 7 ραδιοφωνικών σταθμών, έγιναν τρεις προτάσεις:

- Ο Παύλος Αλέπης πρότεινε τη μοριοδότηση για την οποία έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του το ΕΣΡ. Με την πρόταση του Π. Αλέπη συμφώνησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.

- Ο Δ. Ψυχογιός πρότεινε τη σύγχρηση συχνοτήτων ανάλογα με την ακροαματικότητα.

- Η πρόταση που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία ήταν του Ν. Καϊμάκη. Ετσι αποφασίστηκε το ειδικό κλιμάκιο του ΕΣΡ από μεθαύριο Δευτέρα να ξεκινήσει τη διαδικασία επανεξέτασης των 65 αιτήσεων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Στα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι «υποδείξεις» θα ληφθούν υπόψη, η φυσιογνωμία των σταθμών, το προσωπικό, το πρόγραμμα και η γενική εικόνα των σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ