Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ

Συστάθηκε η νέα φιλοϊμπεριαλιστική οργάνωση - ομπρέλα των αντικαθεστωτικών

Ισραηλινά άρματα μάχης βάλλουν κατά της Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν
Ισραηλινά άρματα μάχης βάλλουν κατά της Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στην ισραηλινο-συριακή μεθόριο στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν μετά από την «απάντηση» των εκεί ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στους όλμους που έπληξαν φυλάκιά τους τόσο την Κυριακή όσο και χτες.

Με πυρά από άρματα μάχης «απάντησαν» τα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα στο Γκολάν, αργά χτες, σε όλμο που έπληξε στρατιωτικό φυλάκιό τους, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μετά από τα ισραηλινά «προειδοποιητικά» πυρά, την Κυριακή, σε άλλη ρίψη όλμου. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα έπληξε «την πηγή από την οποία έγινε η επίθεση», χωρίς επισήμως να διευκρινίσει ποια ήταν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωνε ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα απαντήσει κατάλληλα σε κάθε πρόκληση» ενώ σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας κατατέθηκε και στη δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στο Γκολάν. Η σοβαρότητα των εξελίξεων γίνεται σαφέστερη καθώς πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό από το 1973, οπότε η Συρία, με πόλεμο, ανέκτησε το ήμισυ των υψιπέδων του Γκολάν που το Ισραήλ είχε θέσει υπό την κατοχή του κατά τον πόλεμο των «έξι ημερών» το 1967.

Ενταση επικρατεί και στην τουρκο-συριακή μεθόριο όπου συριακά μαχητικά και ελικόπτερα σφυροκοπούν θέσεις των αντικαθεστωτικών στην Ρας αλ Αϊν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι κύμα αμάχων προσέφυγε στην τουρκική μεθοριακή πόλη Σεϊλανπινάρ και ότι ένας όλμος έπεσε σε τουρκικό έδαφος χωρίς θύματα ή ζημιές. Σε «ετοιμότητα παροχής βοήθειας προς την Τουρκία εφόσον χρειαστεί» δήλωσε και το ΝΑΤΟ, διά του ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Μετ' εμποδίων και γκρίνιας συμφωνία

Οι ασφυκτικές ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τις αντικαθεστωτικές συριακές οργανώσεις μετά από ατελείωτα παζάρια στην Ντόχα του Κατάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, κατέληξαν στη σύσταση νέας οργάνωσης - ομπρέλα με την επωνυμία Εθνική Συμμαχία. Η οργάνωση στήθηκε στη βάση των προϋποθέσεων «μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητας» αν και οι διαφωνίες μεταξύ των αντικαθεστωτικών παραμένουν. Η νέα οργάνωση θα έχει ηγετικό 60μελές συμβούλιο, με τις 22 θέσεις μόνο να αποδίδονται στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, του οποίου κορμός είναι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και συστάθηκε υπό τουρκική εποπτεία. Επικεφαλής τέθηκε ο πρώην ιμάμης του ιστορικού τεμένους των Ομαϊάδων, Μοάζ αλ Κχάτιμπ, που στην πρώτη του δήλωση απηύθυνε έκκληση ενότητας. Εκλέχτηκαν επίσης δύο αντιπρόεδροι: ο «άνθρωπος των ΗΠΑ», επιχειρηματίας Ριάντ αλ Σάιφ, και η υπέρμαχος της κοσμικότητας, Σουχάιρ αλ Ατάσι, αλλά και στρατιωτικό συμβούλιο, το οποίο, ουσιαστικά, «αναφέρεται μόνο στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό», ξεκάθαρη απόπειρα απομόνωσης των ισλαμιστικών ενόπλων ομάδων.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έσπευσαν να επικροτήσουν τη συμφωνία. Ο Γάλλος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μίλησαν για «θεμέλιο αντιπροσωπευτικότητας», την αμέριστη συμπαράστασή τους εξέφρασαν Τουρκία και Κατάρ, με τον πρωθυπουργό του δεύτερου να συνοδεύει τον αλ Κχάτιμπ στον Αραβικό Σύνδεσμο προκειμένου να διαπραγματευτούν την αναγνώρισή της Εθνικής Συμμαχίας. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ μίλησε για «σημαντικό βήμα» αλλά εμφανίστηκε σχετικά συγκρατημένος. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αναγνώρισε, ήδη, την Εθνική Συμμαχία.

Επιφυλακτικές αλλά όχι εντελώς αρνητικές, αποβλέποντας προφανώς σε επαφές με τμήματα της Συμμαχίας, εμφανίστηκαν Κίνα και Ρωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται επικίνδυνα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες (2023-10-26 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή επίθεση (2021-10-26 00:00:00.0)
Ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό (2021-02-16 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία... (2018-01-10 00:00:00.0)
Προβληματισμοί και διεργασίες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (2016-09-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες στο Γκολάν (2014-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ