Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Αυξάνονται επικίνδυνα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες

Στο φόντο των σχεδόν καθημερινών επικίνδυνων εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, ο αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, συναντήθηκε χτες στη Βηρυτό με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» με σκοπό τον πιθανό συντονισμό των επόμενων κινήσεων στην εύφλεκτη περιοχή.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς, Σάλεχ Αλ Αρούρι, και ο επικεφαλής της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ζιάντ Αλ Ναχάλα.

Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, «Manar TV», οι τρεις τους αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση» στη Γάζα.

«Η σύνοδος (...) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο άξονας της Αντίστασης», επεσήμανε το «Manar TV». Αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, στη Συρία, στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και άλλες δυνάμεις.

Αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Την ίδια ώρα το Ισραήλ, έχοντας ζεστές πλάτες από τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και την ανοχή της Ρωσίας, που ελέγχει σε έναν βαθμό τον συριακό εναέριο χώρο, κλιμακώνει επικίνδυνα τις αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.

Χτες νέες ισραηλινές επιδρομές στα περίχωρα της επαρχίας Νταράα, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 8 Σύρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 7. Η επίθεση έγινε όταν ισραηλινά αεροσκάφη παραβίασαν για μία ακόμα φορά τον εναέριο χώρο της Συρίας από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα δε με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τα πλήγματα προκάλεσαν την «καταστροφή αποθηκών όπλων και ενός ραντάρ της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας» και «11 νεκρούς, οι 4 εκ των οποίων ήταν αξιωματικοί».

Οι επιδρομές είχαν επίσης στόχο λόχο του συριακού στρατού που στρατοπεδεύει κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, τα πλήγματα έγιναν σε απάντηση σε πυρά που εξαπολύθηκαν προς την κατεύθυνσή του την Τρίτη.

Το «Συριακό Παρατηρητήριο» ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι «μαχητές που συνδέονται με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», και πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού, εξαπέλυσαν από την επαρχία Ντεράα «δύο ρουκέτες προς την κατεύθυνση» των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν». Παρόμοια πυρά από τη Συρία προς την κατεύθυνση των Υψιπέδων έχουν ήδη αναφερθεί αρκετές φορές από τις 7 Οκτωβρίου.

Κάτοικοι της Ντεράα δήλωσαν στο AFP ότι ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια μετά τις επιδρομές, στα οποία καθιστούν «τον συριακό στρατό υπεύθυνο για όλες τις επιχειρήσεις (...) που διεξάγονται από το συριακό έδαφος» από «παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το μεσημέρι της Τετάρτης η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε την είδηση μιας νέας αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, προσθέτοντας ότι είχε ως αποτέλεσμα να το θέσει προσωρινά εκτός λειτουργίας.

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα έθεσαν εκτός λειτουργίας τα δύο βασικά αεροδρόμια της Συρίας, αυτά του Χαλεπίου και της Δαμασκού, ενώ στοίχισαν τη ζωή σε δύο εργαζόμενους, σύμφωνα με συριακά επίσημα ΜΜΕ. Οι δύο υποδομές είχαν τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας στις 12 Οκτωβρίου και στη συνέχεια το αεροδρόμιο στο Χαλέπι είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο στις 15 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον τραυματισμό 5 ανθρώπων.

ΗΠΑ: 13 επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Χτες, στο μεταξύ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν δεχτεί από τις 7 Οκτωβρίου επιθέσεις σε 13 βάσεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 24 Αμερικανών στρατιωτικών.

Ο δε ισραηλινός στρατός κατηγορεί το Ιράν ότι έδωσε εντολή γι' αυτές τις πρόσφατες επιθέσεις συμμαχικών του σιιτικών ένοπλων οργανώσεων στην Υεμένη, στον Λίβανο και στο Ιράκ, και δηλώνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί την περιοχή από κοινού με τις ΗΠΑ.

Στην καθημερινή του τηλεοπτική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντ. Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν προσφέρει στη Χαμάς στη Γάζα πληροφορίες ασφαλείας και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιισραηλινού αισθήματος παγκοσμίως, μέσω μίας online εκστρατείας μηνυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ