Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κινητικότητα» στην Κύπρο

Νέες προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών, ενώ ξένα στρατεύματα βρίσκονται στο νησί με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα

Εξελίξεις πιθανολογούνται και γύρω από την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, με φόντο διεργασίες που ήδη «τρέχουν» στα Ελληνοτουρκικά. Κυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο γγ του ΟΗΕ έχει καταλήξει στην «προσωπικότητα που θα διορίσει ως απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών», αλλά και ότι «οι όποιες ανακοινώσεις είναι υπό την αίρεση και των εξελίξεων στην περιοχή».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημερώθηκε σχετικά με τον διορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στο περιθώριο της Συνόδου για το Παλαιστινιακό την οποία φιλοξένησε το Σάββατο το Κάιρο, αναφέροντας πως «σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Να αξιοποιηθεί η συμφωνία για την Πύλα, λέει ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ ο Κόλιν Στιούαρτ, ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, μιλώντας στον ελληνοκυπριακό «Πολίτη» και στην τουρκοκυπριακή «Γενί Ντουζέν» είπε ότι η συναντίληψη που επιτεύχθηκε είναι «win-win» και ότι ο συνολικός τρόπος διευθέτησης του ζητήματος στην Πύλα, ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση και η προθυμία που επέδειξαν οι δύο πλευρές μπορούν να τύχουν αξιοποίησης και στο Κυπριακό, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι «πέρα από τον δρόμο, που ήταν επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να κατασκευαστεί, θα γίνει η αστική ανάπτυξη με τα οικόπεδα και μετέπειτα την κατασκευή κατοικιών, θα γίνει επίσης φωτοβολταϊκό πάρκο...».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο στρατιωτικό εξειδικευμένο προσωπικό από Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ, για το οποίο υποστήριξε ότι εφόσον απαιτηθεί, θα συμβάλει στην απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το Ισραήλ εάν δεν υπάρχουν εμπορικές πτήσεις. «Είναι στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και σκοπός είναι η υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων», ανέφερε.

Σε δικές του δηλώσεις ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «η άφιξη ξένων στρατευμάτων στο νησί χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, της εγγυήτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τη δική μας, είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες. Οι εγγυητές της Κύπρου είναι η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη». Κατά τ' άλλα, στις ίδιες δηλώσεις ο Τατάρ έσπευσε να επαναλάβει ότι οραματίζεται τη μετατροπή των Κατεχόμενων σε πόλο έλξης τουριστών και επιχειρήσεων, στα πρότυπα του Ντουμπάι και της Σιγκαπούρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ