Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Εκμεταλλευόταν άγρια μετανάστες

G4PHOTOS

Τη δεινή οικονομική κατάσταση μεταναστών εκμεταλλευόταν κύκλωμα, μέλη του οποίου συνελήφθησαν προχτές. Συγκεκριμένα, πιάστηκαν τέσσερα άτομα (δύο άνδρες και δύο γυναίκες), ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις άνδρες. Μία από τις γυναίκες είναι η νόμιμη εκπρόσωπος του υποκαταστήματος του τουριστικού γραφείου στη χώρα μας που οργάνωσε τη μεταφορά των μεταναστών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έξι μετανάστες από τη Ρουμανία κατήγγειλαν πως πριν από ένα μήνα, ένα άτομο τους προσέγγισε στη χώρα τους και τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στη χώρα μας σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.

Αντ' αυτού, όταν έφτασαν με πούλμαν μαζί με άλλους 35 συμπατριώτες τους στην Αργολίδα, τα μέλη του κυκλώματος τους απέσπασαν τα διαβατήρια, τους έβαλαν να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα χωρίς πληρωμή (αφού τα έπαιρνε το κύκλωμα) και παράλληλα τους έβαλαν να μείνουν σε εγκαταλελειμμένο στάβλο όπου πλήρωναν ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα ο καθένας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τούς υποχρέωναν να εφοδιάζονται τρόφιμα από τα μέλη του κυκλώματος χρεώνοντάς τους με μεγάλα ποσά. Στους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το ποσό των 10.125 ευρώ, 31 ταυτότητες Ρουμανικών Αρχών, πέντε διαβατήρια Ρουμανικών Αρχών, ένα κυνηγετικό όπλο, έξι κινητά τηλέφωνα, πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη αλλά και εισιτήρια τουριστικού γραφείου.

Στοιχεία για τη νομιμοποίηση μεταναστών

Πριν από λίγα χρόνια, οι μετανάστες ζητούσαν νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα, σήμερα ζητούν να προστατευτεί η ζωή τους. Ζητούν να μη σκοτωθούν, να μη χτυπηθούν, να μη συλληφθούν, να μη βρεθούν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτά τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη που έδωσαν εκπρόσωποι 20 μεταναστευτικών κοινοτήτων της χώρας μας. Παράλληλα, ανακοίνωσαν την ίδρυση συντονιστικού οργάνου που θα οργανώσει τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Στη συνέντευξη, ανάμεσα στα άλλα, τονίστηκε ότι από τους 700.000 μετανάστες που ξεκίνησαν διαδικασίες νομιμοποίησης από το 2007, μόνο οι 300.000 κατάφεραν να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας, αφού είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουν τις αυστηρές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αριθμό των ενσήμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι παράνομοι και να κινδυνεύουν κάθε στιγμή να συλληφθούν. Ακόμα και σήμερα πληρώνουν χαράτσι για να εξαγοράσουν κάποια ένσημα, ενώ όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο είναι έρμαια στα χέρια κυκλωμάτων, αφού το ελληνικό κράτος δέχεται πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων από Φιλιππίνες, Αίγυπτο, Κένυα, Πακιστάν, Νιγηρία, Τανζανία, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Τουρκία, Ιράκ, Κουρδιστάν, Γουινέα, Αφγανιστάν, Σομαλία, Γκάνα, Μπουργκίνα Φάσο, Μαδαγασκάρη, Σιέρα Λεόνε κ.ά.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιμεταναστευτική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στην Αθήνα. Από την αρχή διεξαγωγής της επιχείρησης προσήχθησαν 52.475 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 3.765. Εξάλλου, την περασμένη βδομάδα στην υπόλοιπη επικράτεια προσήχθησαν 2.461 μετανάστες και πιάστηκαν 147.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ