Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
«Εφυγε» ο διάσημος κομμμουνιστής αρχιτέκτονας Νιμέγερ

Ο μεγάλος κομμουνιστής αρχιτέκτονας
Ο μεγάλος κομμουνιστής αρχιτέκτονας
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο Σαμαριτάνο της γενέτειράς του πόλης, Ρίο ντε Τζανέιρο, ο μεγάλος Βραζιλιάνος κομμουνιστής αρχιτέκτονας Οσκαρ Νιμέγερ, ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, δέκα μόλις μέρες πριν συμπληρώσει τα 105 του χρόνια.

Ο Νιμέγερ έχει βάλει τη σφραγίδα και την ξεχωριστή ματιά του σε εκατοντάδες κτίρια και μνημεία, στη Βραζιλία, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, που συνέβαλε στη δημιουργία της, σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, όπως τα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του έργα είναι η εκκλησία Sao Francisco de Assis, η οποία είναι γνωστή ως Igrejinha da Pampulha lagoa (εκκλησάκι της λίμνης Παμπούλια) και είναι σήμερα το σύμβολο της πόλης του Belo Horizonte. Αποπερατώθηκε το 1943, όμως η καθολική εκκλησία δεν τη λειτουργούσε μέχρι το 1959 γιατί θεώρησε την κατασκευή «ακατάλληλη για λατρευτικούς σκοπούς». Οπως λεγόταν, αυτό συνέβη γιατί οι βασικοί συντελεστές του έργου, ο Οσκαρ Νιμέγερ και ο ζωγράφος Κάντιτο Πορτιμάρι, ήταν κομμουνιστές αλλά και γιατί το σχήμα της εκκλησίας παρέπεμπε στο σφυροδρέπανο...

Από το 1945 εντάσσεται στο ΚΚ Βραζιλίας, ενώ την περίοδο μετά τη διάσπαση διατέλεσε και πρόεδρος του Βραζιλιάνικου ΚΚ, μεταξύ 1992 και 1996, με μοναδικό στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες του Βραζιλιάνικου ΚΚ να ανασυγκροτηθεί, έμεινε δε μέλος του έως το τέλος. Το 1963 βραβεύτηκε με το Βραβείο Λένιν ενώ ήταν επί δεκαετίες στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο. Για την αγωνιστική του δράση διώχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς, εξαναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία 1966. Επέστρεψε στη Βραζιλία μετά τη γενική αμνηστία του 1979.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η σορός έχει εκτεθεί στην Μπραζίλια, στο Μέγαρο του Πλανάλτο, που οικοδομήθηκε από τον ίδιο και όπου βρίσκεται το γραφείο της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ. Δηλώσεις για τον εκλιπόντα έκαναν η Πρόεδρος της χώρας, ο Φιντέλ Κάστρο, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το Βραζιλιάνικο ΚΚ και το ΚΚ της Βραζιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ