Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στη Ραμάλα ο Ιορδανός βασιλιάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα υποδέχτηκε, χτες, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η επίσκεψή του ερμηνεύτηκε ως κίνηση υποστήριξης προς τον Αμπάς, ιδιαίτερα απέναντι στην ισραηλινή αδιαλλαξία ως προς την ανέγερση εποικιστικών κατοικιών στην εξαιρετικά ευαίσθητη «ζώνη Ε1», η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Δ. Οχθη.

Μια άλλη εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, στο έτερο κομμάτι των παλαιστινιακών εδαφών. Για πρώτη φορά μεταβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχάλεντ Μασχάαλ. Ο Μασχάαλ κατά τη διήμερη παραμονή του θα συμμετάσχει σε εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της ισλαμιστικής οργάνωσης. Παλαιότερα κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, αφού ο Μασχάαλ θεωρούνταν νούμερο 1 στόχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες άλλωστε προσπάθησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 να τον δολοφονήσουν με δηλητήριο στο Αμμάν της Ιορδανίας και γλίτωσε μετά από πιεστική παρέμβαση του τότε Ιορδανού μονάρχη Χουσεΐν, ο οποίος απείλησε το Ισραήλ με άρση της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να του δώσει το αντίδοτο στο δηλητήριο.

Συνάντηση Μέρκελ - Νετανιάχου

Στο Βερολίνο μετέβηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και είχε συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έντασης που δημιουργήθηκε, εξαιτίας της αποχής που επέλεξε η γερμανική κυβέρνηση στο ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτος - παρατηρητή» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σημείο τριβής είναι και η διαφωνία (υποκριτική κατ' ουσίαν) της Γερμανίας στη διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, καθώς η Μέρκελ ζήτησε αποφυγή μονομερών ενεργειών, για να υπάρξει «λύση δύο κρατών».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη στήριξη της Γερμανίας στην ασφάλεια του Ισραήλ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει εγκαταλείψει την ειρήνευση με τους Παλαιστινίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ