Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η «χημική φιλολογία»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, στη φιλολογία περί χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή ηγεσία ενεπλάκη, χτες, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ο οποίος φέρεται να έστειλε γραπτό μήνυμα στον Σύρο Πρόεδρο, με το οποίο τον προειδοποιεί ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι μια κόκκινη γραμμή που μπορεί να οδηγήσει και σε απαγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου». Χτες, στο ζήτημα αναφέρθηκε το αμερικανικό δίκτυο NBC κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη χρήση του θανατηφόρου αερίου σαρίν από το συριακό στρατό.

Μιλώντας στο λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μανάρ» ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκχντάντ, επανέλαβε ότι η συριακή ηγεσία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του συριακού λαού, ενώ σχολίασε και την απόφαση του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο λέγοντας ότι «είναι προκλητική» και ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Συρίας».

Ο γερμανικός στρατός σε αποστολή με τους «Πάτριοτ» στη Συρία

Χτες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή γερμανικών «Πάτριοτ», που θα τους συνοδεύουν και 400 Γερμανοί στρατιώτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Το ζήτημα θα τεθεί προς ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη βδομάδα. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και από την Ολλανδία και από τις ΗΠΑ, που είναι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν «Πάτριοτ».

Για τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν επί 40 λεπτά, αργά χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας και ο ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ - Αραβικού Συνδέσμου, Λ. Μπραχίμι, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο. Ο τελευταίος δήλωσε μετά ότι «δεν λήφθηκαν αποφάσεις» αλλά πως συμφωνήθηκε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κακή», ότι «χρειάζεται άμεση παρέμβαση» και ότι ο ίδιος θα επαναφέρει βελτιωμένο ένα σχέδιο ειρήνευσης βασισμένο στη λογική της πολιτικής μετάβασης, στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον περασμένο Ιούνη. Η Χ. Κλίντον δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια συνεννόησης με τη Μόσχα». Οι Κλίντον - Λαβρόφ φέρεται να είχαν και ξεχωριστή συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν άλλα θέματα.

Η συριακή τηλεόραση χτες μετέδωσε ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τα γραφεία του συριακού Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό, που γίνεται στόχος για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην περίμετρο της Δαμασκού συνεχίζονται ενώ επιβεβαιώθηκε η δολοφονία του επίτιμου προξένου του Μαρόκου στο Χαλέπι.

Σταθερά υψηλή η ένταση στο βόρειο Λίβανο

Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε και χτες η κατάσταση στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, όπου σημειώθηκαν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις. Από την αρχή της βδομάδας, έχουν σκοτωθεί 11 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 70 σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των Σύρων αντικαθεστωτικών και υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ, ενώ ο λιβανικός στρατός έχει αναπτυχθεί στην πόλη. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κάλεσε, εκ νέου, σε αυτοσυγκράτηση και επανέλαβε ότι ο Λίβανος τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Συρία. Ο Κ. Παπούλιας μίλησε γενικόλογα για την ανάγκη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ