Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επικίνδυνα εκρηκτική η κατάσταση

ΚΑΪΡΟ.--

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετά από τις ολονύκτιες σκληρές και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Προέδρου Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπάλων τους, από την άλλη, που καταγγέλλουν τις υπερεξουσίες που ο Μούρσι έδωσε στον εαυτό του και την κίνηση για νέο σύνταγμα στηριγμένο στους νόμους του Ισλάμ. Σε διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό, αργά το βράδυ, ο Μούρσι εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας ότι σέβεται «όλους τους Αιγυπτίους» και «όσους διαφωνούν μαζί του και διαδηλώνουν ειρηνικά». Απέδωσε τη βία σε «εγκάθετους του προηγούμενου καθεστώτος» και «σε πληρωμένους ταραξίες που θέλουν να προκαλέσουν χάος στη χώρα» και δεσμεύτηκε για «σκληρή τιμωρία». Ο Μούρσι κάλεσε σε «ανοιχτό διάλογο για το σχέδιο συντάγματος» το Σάββατο το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου «να βρεθεί ένας συμβιβασμός», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, αλλά επέμεινε ότι το δημοψήφισμα για το σύνταγμα στις 15 του μηνός θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Τέλος, επέμεινε στη διατήρηση του προεδρικού διατάγματος, λέγοντας ότι αφορά μόνο «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» και ότι υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτό γιατί «γίνονται μυστικές επικίνδυνες κινήσεις για την ανατροπή των κεκτημένων».

Από τις συγκρούσεις, που σημειώθηκαν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο και στους γύρω δρόμους, σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 1.000, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αργά την Τετάρτη το βράδυ, κατά εκατοντάδες άρχισαν να φτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο ανταποκρινόμενοι σε σχετική έκκληση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», οπαδοί και μέλη τους για να «προστατεύσουν τον Πρόεδρο» από τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που είχαν κατασκηνώσει εκεί. Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις κατά τις οποίες, όπως προκύπτει από ιατρικές πηγές, χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα διαφόρων ειδών, μαχαίρια, μολότοφ και πέτρες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ σε Σουέζ και Ισμαηλίγια πυρπολήθηκαν τα γραφεία των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Από νωρίς χτες το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο εμφανίστηκαν ισχυρές δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, του επίλεκτου Σώματος του στρατού, οι οποίες κάλεσαν όλους τους διαδηλωτές, από όλες τις πλευρές, να απομακρυνθούν δίνοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, τοπική ώρα, ο χώρος είχε σχεδόν αδειάσει, είχαν πάρει θέση δύο άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και είχαν στηθεί οδοφράγματα από το στρατό. Στην περίμετρο του Μεγάρου απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις. Ο επικεφαλής της Φρουράς, αντιστράτηγος Μουχάμαντ Ζάκι, δήλωνε ότι «ο στρατός δεν πρόκειται να ασκήσει βία σε κανέναν Αιγύπτιο».

Πάντως, χτες το υψηλότερο θεσμικό όργανο των σουνιτών, το Ισλαμικό Ινστιτούτο Αλ Αζχαρ, κάλεσε τον Πρόεδρο να αποσύρει άμεσα το διάταγμα με τις υπερεξουσίες και να αρχίσει διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων με την αντιπολίτευση για το σύνταγμα. Πρόκειται για κίνηση που ασκεί περαιτέρω πίεση στον Μούρσι, ο οποίος έχει, ήδη, εγκαταλειφθεί από έξι συμβούλους του που παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ