Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες
  • Κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, απαλλαγών
  • Συντριπτικό χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
  • Τρανταχτές ελαφρύνσεις στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους

Τα πιο αντιδραστικά σενάρια για μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή στα εναπομείναντα λαϊκά εισοδήματα ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς στελέχη των τριών κομμάτων εξέτασαν χτες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών το τελικό, κατά τα φαινόμενα, σενάριο του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι κυβερνώντες, πράγματι θορυβημένοι από τη λαϊκή κατακραυγή, προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ...μελετούν σοβαρά τα προβλήματα που προκαλούνται στα λαϊκά νοικοκυριά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις επιλογές τους υιοθετούν:

  • Φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα
  • Πλήρη κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου
  • Κατάργηση του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα παιδιά
  • Ολοκληρωτικό χτύπημα στις όποιες ελαφρύνσεις τρεμόπαιζαν ακόμη στα πόδια τους
  • Νέα ασήκωτα χαράτσια ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες

Την ίδια στιγμή αποφασίζονται νέες τρανταχτές ελαφρύνσεις στα μονοπώλια και στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Με επόμενο νομοσχέδιο έρχονται και τα νέα χαράτσια πάνω στη μικρή λαϊκή κατοικία και περιουσία, που μπαίνουν σε εφαρμογή από το 2013, ενώ για αντιλαϊκή παρακαταθήκη, από το έτος 2014, κλιμακώνουν με τα νέα μέτρα αφαίμαξης των φτωχομεσαίων αγροτών.

Ενόψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν τα παρακάτω νέα αντιλαϊκά μέτρα:

-- Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, φόρος που μπαίνει από το πρώτο ευρώ.
  • 36% για το εισόδημα 25.000 - 40.000 ευρώ.
  • 40% για τα επιπλέον ποσά.

-- Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

-- Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές δηλώσεις. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. «Διατηρούνται» στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα.

Σε αντικατάσταση, τάχα, του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ) και της έκπτωσης που ίσχυε για τα παιδιά, σχεδιάζουν τη χορήγηση μιας «σταθερής έκπτωσης φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ, η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ και από εκεί και πέρα θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Αυτοαπασχολούμενοι: Καταργείται το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν. Προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά.

Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» και για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα), το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ). Είναι φόρος που θα τον πληρώνει κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από μέγεθος και τζίρο, είτε έχει 1 εργαζόμενο είτε είναι ΑΕ! Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Επιχειρηματικά κέρδη: Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες. με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

-- Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων λιανικής (25% του ετήσιου εισοδήματος). Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 21%, από 10% πέρυσι.

-- «Μειώσεις» προβλέπονται για τις λεγόμενες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, τις οποίες όμως πέρυσι είχαν φροντίσει να απογειώσουν στα ύψη. Ετσι, η «ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη» ορίζεται πλέον σε 2.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια και 15% (από 10%) για τους τόκους καταθέσεων.

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται σε 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.

Επιδόματα παιδιών

Απάτη ολκής είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα, με τη συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ολόκληρο το επίδομα που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ισχύει μόνο για εισοδήματα μέχρι τα 6.000 ευρώ το χρόνο, χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας. Στα 2/3 χορηγείται για εισοδήματα από 6.000 μέχρι 12.000 ευρώ και στο 1/3 μέχρι τα 18.000 ευρώ. Η διοχετευόμενη από τη συγκυβέρνηση πληροφόρηση για αύξηση των επιδομάτων στα πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά είναι σταγόνα στον ωκεανό της ληστείας που έχει συντελεστεί από τις άλλες πλευρές αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η φοροληστεία(2014-06-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό παραλήρημα με φόρους και χαράτσια(2012-12-22 00:00:00.0)
Ασήκωτοι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια(2012-12-15 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός ορυμαγδός με φόρους και χαράτσια(2012-12-01 00:00:00.0)
Νέα φοροληστεία μετά τις εκλογές(2012-04-19 00:00:00.0)
Ανοιχτό πλιάτσικο στις λαϊκές τσέπες(2012-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ