Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παζάρια και εγγυήσεις για συμμετοχή στην επαναγορά

Συνεδριάζουν σήμερα τα ΔΣ των τεσσάρων μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων

Οι τραπεζίτες προσπαθούν να κατοχυρωθούν απέναντι στους μετόχους και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων
Οι τραπεζίτες προσπαθούν να κατοχυρωθούν απέναντι στους μετόχους και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων
Διασφαλίσεις ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εμπορικών τραπεζών από τον υπουργό Οικονομικών για τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, με θέμα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.

Οι τραπεζίτες απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, αν και οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να συνεδριάζουν σήμερα τα Διοικητικά τους Συμβούλια, τελευταία ημέρα της διαδικασίας συμμετοχής, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν ή όχι.

Το καθ' αυτό πρόβλημα των τραπεζών, δεν είναι τόσο η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς, από το οποίο θα εγγράψουν κεφαλαιακά κέρδη (σε σχέση με τις τιμές που έχουν εγγράψει τα ομόλογα στα λογιστικά τους βιβλία), αλλά το ίδιο το μέλλον των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες «κινδυνεύουν» να καταλήξουν υπό τον έλεγχο του Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και μέσω αυτού σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτη), εκτός από τη συμμετοχή του EFSF, ο οποίος αντί των μετρητών που θα καταθέσει, θα λάβει κοινές μετοχές των τραπεζών, θα πρέπει να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας, με τουλάχιστον 10% της προβλεπόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο έλεγχος των εμπορικών τραπεζών περνάει στο EFSF.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που εντάσσονται στην ευρύτερη αρχιτεκτονική που εκπονεί η ΕΕ για το μέλλον των εμπορικών τραπεζών της ευρωζώνης, με στόχο τη διάσωση των «εύρωστων» τραπεζών, ενώ όσες θεωρηθούν «μη βιώσιμες», θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης, με τους εκκαθαριστές να πωλούν τα «υγιή» στοιχεία του ενεργητικού τους στις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Επί της ουσίας, με άξονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθείται μία λεόντεια συγκεντροποίηση στο χώρο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου, όπου θα συνεχίσουν να λειτουργούν λιγότερες, αλλά ισχυρότερες εμπορικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, οι τραπεζίτες ζητάνε επίσης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων έναντι αγωγών που μπορεί να καταθέσουν μέτοχοι των τραπεζών στο μέλλον. Σύμφωνα, τέλος, με δημοσιεύματα στον Τύπο, τα hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ετοιμάζονται στην παρούσα φάση να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα 2/3 του σχετικού χαρτοφυλακίου τους, ποσό που αντιστοιχεί σε 15 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εστία νέων αντιθέσεων ο πρόσκαιρος συμβιβασμός (2012-11-28 00:00:00.0)
Συμβιβασμός με εχέγγυα νέα δάνεια και μέτρα (2012-11-24 00:00:00.0)
Αναδιάρθρωση του χρέους για ελεγχόμενη πτώχευση (2011-09-07 00:00:00.0)
Αλυσοδένουν το λαό για τα επόμενα 40 χρόνια... (2011-07-23 00:00:00.0)
Οικονομική και πολιτική θωράκιση της καπιταλιστικής ΕΕ (2011-07-13 00:00:00.0)
Αλλο ένα 15% βορά στους ιδιώτες (2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ