Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΔΝΤ
Εστία νέων αντιθέσεων ο πρόσκαιρος συμβιβασμός

Το βάθος της κρίσης και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός που δυναμώνει κάνουν ακόμα και τα αστικά επιτελεία να αντιμετωπίζουν «κουμπωμένα» τη συμφωνία

Εδωσαν και πήραν τα παζάρια σε βάρος του λαού στο Γιούρογκρουπ που τελείωσε χτες το ξημέρωμα

Eurokinissi

Εδωσαν και πήραν τα παζάρια σε βάρος του λαού στο Γιούρογκρουπ που τελείωσε χτες το ξημέρωμα
Μετά από σκληρές κόντρες και παζάρια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ διαμόρφωσαν τελικά το ξημέρωμα της Τρίτης την πρόσκαιρη, όσο και εύθραυστη συμφωνία τους για τη διαχείριση του χρέους και την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Προς διευθέτηση μετά το Γιούρογκρουπ παραμένουν οι τελικοί όροι, οι «τεχνικές λεπτομέρειες» που έχουν να κάνουν με τον επιμερισμό της χασούρας ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα κράτη και τις κυβερνήσεις, που συνεχίζουν να κονταροχτυπιούνται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που καθένας στηρίζει και εκπροσωπεί.

Η συμβιβαστική πρόταση στην οποία κατέληξαν θα περάσει για έγκριση στα κοινοβούλια της ΕΕ (όπου αυτό προβλέπεται), με την ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Χαρακτηριστική του κλίματος, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος χτες, μετά το συμβιβασμό με το ΔΝΤ, εμφανίστηκε προβληματισμένος λέγοντας ότι η «επιτυχία του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς χρέους παραμένει ανοιχτή».

Για λογαριασμό και άλλων κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας, πρόσθεσε ότι τα «κράτη - μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για την κρίση, αλλά η απομείωση του ελληνικού χρέους, με τη μορφή κουρέματος ήταν αδύνατο να εγκριθεί», γιατί, όπως είπε, «υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια για τέτοια λύση».

Σε αντίστοιχο μήκος, εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε χτες ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και ότι «υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, όπως η χρηματοδότηση, οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν».

Η πρόσκαιρη συμφωνία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ:

1. Ο στόχος για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους ανεβαίνει στο 124% του ΑΕΠ που θα παραχθεί το 2020.

2. Με αυτήν την παραδοχή, ανακοίνωσαν την εκταμίευση της διαβόητης δόσης ύψους 43,7 δισ. ευρώ που θα δοθεί τμηματικά. Συγκεκριμένα τα 34,4 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν το Δεκέμβρη (από τα οποία 23,8 δισ. ευρώ θα πάνε απευθείας στους τραπεζίτες για την «ανακεφαλαιοποίηση»). Τα υπόλοιπα (9,3 δισ. ευρώ) θα καταβληθούν σε 3 δόσεις μέσα στο α' τρίμηνο του 2013 και θα σχετίζονται με την εφαρμογή της χρονοκλιμάκωσης που θα προβλέπουν με το νέο μνημόνιο.

3. Ειδική αναφορά γίνεται για την εφαρμογή της «φορολογικής μεταρρύθμισης» μέχρι το Γενάρη του 2013, δηλαδή στα ασήκωτα χαράτσια και τους αντιλαϊκούς φόρους που η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

4. Το Γιούρογκρουπ περιμένει ότι θα «είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα τη διάθεση της δόσης μέχρι 13 Δεκέμβρη, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος μιας πιθανής επαναγοράς χρέους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

5. Με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία, τόσο η σημερινή, όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις διαχείρισης δεσμεύονται να μεταφέρουν σε «ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους», το σύνολο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις μαζί και τα παραγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι για το λαό δεν υπάρχει διέξοδος στο πλαίσιο της ΕΕ, στο άρμα των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που περιμένουν να αρπάξουν μέχρι και την τελευταία δεκάρα, στο πλαίσιο της πολιτικής που «προσφέρει» αλλεπάλληλα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα.

Το «κοκτέιλ» για το χρέος

Το «κοκτέιλ» των συνδυαστικών λύσεων που προβλέπει η πρόσκαιρη συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ για την «απομείωση του χρέους» περιλαμβάνει:

  • Μείωση των επιτοκίων κατά μία εκατοστιαία μονάδα για τα δάνεια του πρώτου προγράμματος. Επίσης, μείωση (0,10 μονάδες) στις προμήθειες που πληρώνει η Ελλάδα για την εγγύηση των δανείων στο κοιναγορίτικο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
  • Επέκταση των λήξεων για τα δάνεια κατά 15 χρόνια και των πληρωμών για τόκους στο EFSF κατά 15 χρόνια. Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι πρόκειται για τεχνικές μετακύλισης του χρέους στα επόμενα χρόνια, ενόψει και του αναμενόμενου επίσημου νέου αναγκαστικού «κουρέματος».
  • Απόδοση των κερδών που αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών από τα «ακούρευτα» ομόλογα. Από τη συμφωνία εξαιρούνται τα κράτη της ΕΕ που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης».

Για το ζήτημα που άνοιξαν σχετικά με την «επαναγορά κρατικού χρέους» από τη δευτερογενή αγορά, το Γιούρογκρουπ «πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο κοντινό μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά χρέους μέσω δημόσιων προσφορών», που «δεν θα είναι ψηλότερες από την τιμή των ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοέμβρη». Ηδη, από χτες έχουν ξεκινήσει τα κονταροχτυπήματα για τον επιμερισμό της χασούρας, που προκύπτει για ντόπιους και ξένους τραπεζίτες.

Κυρίαρχοι οι ανταγωνισμοί

Ο Β. Σόιμπλε, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, έσπευσε να δηλώσει ότι η τελική απόφαση για την καταβολή της δόσης θα ληφθεί «μετά τη λήξη ή το αποτέλεσμα ενός πιθανού προγράμματος επαναγοράς ομολόγων». Από την πλευρά του ΔΝΤ, η Κ. Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες που αποφάσισαν και οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την «επαναγορά ελληνικών ομολόγων».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel, προδίδοντας τις αντιθέσεις που οξύνονται και στο εσωτερικό της γερμανικής αστικής τάξης.

Το περιοδικό γράφει, μεταξύ άλλων: «Η Γερμανία έχει συνηθίσει να γίνεται το δικό της στην Ευρωζώνη. Ομως πλέον αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της τρόικας Γιοργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, Τόμας Βίζερ από το Euro Working Group και Πολ Τόμσον από το ΔΝΤ, ζητούν "κούρεμα" του χρέους. Στόχος τους είναι το 2020 να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, στο οποίο θα φθάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους».

Περιγράφοντας τον εύθραυστο συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ, το «Spiegel» επικαλείται ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και ο οποίος είπε ότι «την άνοιξη, θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ' αυτά τα σκουπίδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ