Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΕ δεν μεταλλάσσεται σε φιλολαϊκή

-- Πρόσφατα βρεθήκατε στη Βηρυτό στη 14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, σε σχέση με τα κεντρικά ζητήματα που βάζει το ΚΚΕ γενικά τι άποψη αποκομίσατε από τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων κυρίως των ευρωπαϊκών;

-- Κατ' αρχήν η φωνή ήταν στεντόρεια όσον αφορά τις συνέπειες των αποφάσεων και των μέτρων της ΕΕ. Δεν υπήρχε κόμμα που να θεωρεί ότι οι αποφάσεις ή αυτοί οι εύθραυστοι και προσωρινοί συμβιβασμοί της ΕΕ δίνουν διέξοδο στην κρίση ή στα μεγάλα προβλήματα του λαού. Από κει και πέρα βεβαίως υπάρχουν και διαφορετικές αντιλήψεις π.χ.

Υπάρχουν και αυταπάτες ότι μπορεί να μεταλλαχθεί η ΕΕ με μόνο γεγονός ότι υπάρχουν κινήματα από τα κάτω. Θα μου πείτε, τα κινήματα δεν μπορούν να την αλλάξουν; Τα κινήματα μόνο όταν ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων μπορούν να δημιουργήσουν όχι την ΕΕ, αλλά την Ευρώπη των εργαζομένων.

Η ΕΕ δεν μεταλλάσσεται σε φιλολαϊκή. Και μάλιστα εδώ σου λένε «θα σου κάνω έξωση από την ΕΕ» ή «δε σε βάζω στην Ευρωζώνη γιατί δεν έπιασες ένα δείκτη»! Είναι δυνατόν να δεχθούν αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα όταν υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ΕΕ; Επομένως η ΕΕ πρέπει να αποδυναμωθεί, πρέπει να αποσαρθρωθεί κι αυτό θα γίνει μόνο όταν όλο και περισσότερες χώρες δραπετεύουν συνειδητά απ' αυτή. Γιατί μπορεί και να σε διώξουν, μπορεί να διασπαστεί η Ευρωζώνη αλλά πάλι μπορεί και έξω από την Ευρωζώνη ν' ακολουθήσεις την ίδια πολιτική.

Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις δεν το κρύβουμε αυτό. Μάλιστα πολλές απ' αυτές είναι του παρελθόντος, δεν είναι του παρόντος, δηλαδή υπήρχαν και πριν 20 χρόνια, δεν είναι καινούργιες. Ξέρετε, η στάση ενός ΚΚ - κατά τη γνώμη μας - απέναντι στην ΕΕ είναι κρίσιμο ζήτημα, δεν είναι από τα δευτερεύοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ