Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Αναδιάρθρωση του χρέους για ελεγχόμενη πτώχευση

Λήγει μεθαύριο Παρασκευή η δήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα

Οπως και στην περίπτωση του τζόγου με τα αποθεματικά, έτσι και με το «κούρεμα», το αστικό κράτος δουλεύει για τα συμφέροντα των καπιταλιστών
Οπως και στην περίπτωση του τζόγου με τα αποθεματικά, έτσι και με το «κούρεμα», το αστικό κράτος δουλεύει για τα συμφέροντα των καπιταλιστών
Τα 5 δισ. ευρώ θα αγγίξει η χασούρα των ασφαλιστικών Ταμείων από την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βάσει των αποφάσεων της ΕΕ στις 21 του Ιούλη. Τα τιτλοποιημένα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών Οργανισμών φτάνουν σήμερα τα 25 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η επαναγορά προβλέπει κούρεμα 21% της αξίας τους, οι ασφαλισμένοι θα φορτωθούν ένα ακόμα βαρίδι στο σβέρκο τους, προκειμένου να προχωρήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και να σωθεί η ντόπια πλουτοκρατία.

Στο ίδιο πρόγραμμα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες, με το ποσοστό όσων έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον να φτάνει στο 70%. Ωστόσο, δε δείχνουν την ίδια προθυμία και οι άλλες τράπεζες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το σχέδιο που επεξεργάστηκε το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είναι φανερό ότι στο παρασκήνιο και αυτής της απόφασης εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας για το ποιος θα ζημιωθεί περισσότερο ή λιγότερο από την ελληνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το σχέδιο της επαναγοράς δε θα προχωρήσει αν δε συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν μέχρι το 2024. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα, η συμμετοχή τους θεωρείται δεδομένη, όπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος. Καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων προβλέπει την ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων:

  • Με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή και επιτόκιο 4,75%.
  • Με νέα 30ετή στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και επιτόκιο 6,62%.
  • Με νέα 15ετή, στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό επιτόκιο 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ