Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του λαού

Με ψευτοδιλήμματα προσπαθούν να εκβιάσουν συναίνεση σε μέτρα σωτηρίας του κεφαλαίου από την κρίση

Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση χτυπούν αλύπητα το λαό. Πόλεμο στον πόλεμό τους, με ισχυρό ταξικό κίνημα και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση χτυπούν αλύπητα το λαό. Πόλεμο στον πόλεμό τους, με ισχυρό ταξικό κίνημα και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Νέος γύρος εκβιασμών, με όχημα την έκτη δόση του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι ο λαός και να υποταχθεί στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν αποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα για να σωθεί το κεφάλαιο.

«Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο (...) Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα», σημειώνει εκβιαστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων που έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση από την τρόικα, διαφορετικά δε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Σημειώνει ακόμα ότι η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, έχει ωφεληθεί περισσότερο από όλες τις άλλες από το ευρώ και τονίζει: «Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παρά τις παρούσες ανησυχίες θα πρέπει να το συνειδητοποιούμε ξανά και ξανά». Στην ίδια κατεύθυνση, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, φέρεται να υπογράμμισε, ότι αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δε θα υπάρξει νέα βοήθεια ούτε από το τρέχον, αλλά ούτε και από το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που έγινε στην ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών σχετικά με το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 12 βουλευτές ψήφισαν κατά και 7 απείχαν. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία που έγινε στην ΚΟ των «Ελεύθερων Δημοκρατών», του συγκυβερνώντος κόμματος, 2 βουλευτές ψήφισαν κατά και 4 απείχαν.

Τα αποτελέσματα αυτών των ψηφοφοριών, παρότι δεν είναι δεσμευτικά για τη στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία στη Βουλή στις 29 του μήνα, είναι ενδεικτικά των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της γερμανικής πλουτοκρατίας, καθώς αποτελούν αντανάκλαση των αντιθέσεων μεταξύ των διαφόρων μερίδων, ορισμένες εκ των οποίων βλέπουν τη διάσπαση της Ευρωζώνης να ανταποκρίνεται στα άμεσα συμφέροντά τους.

Πασχίζουν να σώσουν την πλουτοκρατία

Στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών και της διαπίστωσης ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου διαγκωνίζονται για τον τρόπο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ της μιας ή της άλλης μερίδας της πλουτοκρατίας. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη «μέσω ενίσχυσης της λιτότητας δε θα είναι αρκετή» και καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση ή να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει ότι «η Ευρώπη θα βγει από αυτήν την κρίση ισχυρότερη, επειδή τώρα στην Ευρώπη, όλος ο κόσμος, αριστερά και δεξιά, συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί (...) Υπάρχει στις μέρες μας μια συναίνεση στην Ευρώπη για την ανάγκη να προωθηθούν η ίδια δημοσιονομική ενίσχυση και οι ίδιες δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τους ανταγωνιστές μας».

Ο Ζ. Μπαρόζο επιχειρεί λαθροχειρία, τσουβαλιάζοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μαζί και κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα όπως το ΚΚΕ που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει την ίδια την αγωνία της πλουτοκρατίας να εκφραστεί επιθετικά η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων που πασχίζουν για τη σωτηρία του καπιταλισμού, προκειμένου να υπονομευθούν οι λαϊκοί αγώνες και να αμβλυνθούν οι αντιστάσεις των λαών απέναντι στη βάρβαρη πολιτική.

Ζυμώσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης

Στο φόντο των ανταγωνισμών, 19 οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και αστοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργοί, έχουν συνενωθεί σε ένα «Συμβούλιο για το ευρωπαϊκό μέλλον» και προτείνουν, μεταξύ άλλων, ενισχυμένους εξωτερικούς δανεισμούς, ευρωομόλογα και κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Η ομάδα συστήθηκε με πρωτοβουλία του επιχειρηματία πολυεκατομμυριούχου Νικολά Μπεργκρουέν και, ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν ο Τόνι Μπλερ, ο Ζαν Ντελόρ, ο Φελίπε Γκονζάλεθ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γκι Φερχόφστατ, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν και ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Αντίστοιχα, η «International Herald Tribune» εκτιμά ότι η ΕΕ είτε θα μετατραπεί σε Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης είτε θα διαλυθεί. Η UBS ισχυρίζεται ότι θα υπάρχουν «δραματικές επιπτώσεις» για όποιο μέλος της Ευρωζώνης αποφασίσει να αποχωρήσει, καθώς η έξοδος μιας χώρας θα οδηγήσει σε υποτίμηση της τάξης του 60% στο νέο νόμισμα, ενώ η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η κρατική χρεοκοπία θα βουλιάξουν τις εμπορικές συναλλαγές της εξερχόμενης χώρας κατά 50%. Η τράπεζα εκτιμά ακόμα ότι «σχεδόν καμία σύγχρονη νομισματική ένωση δεν έχει διασπαστεί χωρίς προηγουμένως να υπάρξει απολυταρχικό καθεστώς, στρατιωτική κυβέρνηση ή εμφύλιος πόλεμος».

Αντίστοιχα, η «Royal Bank of Scotland» εκτιμά ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα σημειωθεί μέχρι το Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί για «τακτικούς λόγους» στην παρούσα φάση. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί, αναμένει ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα κυμανθεί στο 50-60%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ