Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΠΟΡΤΚΟ
Η καρδιά ενός σκύλου

Σπάνια τηλεοπτική έκδοση, η σοβιετική ταινία του Βλάντιμιρ Μπόρτκο από το 1988, μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου σουρεαλιστικού μυθιστορήματος του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ από το 1925 για τη φύση του ανθρώπου και την εξουσία. Το σενάριο της Νατάλια Μπόρτκο, μένει πιστό στο λογοτεχνικό κείμενο - περισσότερο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ιστορίας και λιγότερο στο ρυθμό και την ειρωνεία - με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις. Η γοητευτική σοβιετική εκδοχή είναι ασπρόμαυρη σε εκπληκτικές αποχρώσεις σέπια, ωραίες ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον καθηγητή και τον «σκύλο» και τέμνει το νεαρό σώμα μιας επανάστασης που έχει τη δύναμη να στέκεται κριτικά απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό.

Το 1976 είχε προηγηθεί μια ιταλική εκδοχή για το ίδιο λογοτεχνικό κείμενο, σε σκηνοθεσία Αλφρέντο Λατουάντα και με τον Μαξ φον Σίντοβ στο ρόλο του καθηγητή. Λέγεται ότι η ιταλική εκδοχή «αμβλύνει την ιστορικο - πολιτική σατιρική διάσταση, υπογραμμίζει την εγωιστική αλαζονεία του επιστήμονα και μαρκάρει έντονα την ανθρωπιά και τη ζωτικότητα του σκύλου στον οποίο ο θεατής μπορεί να δει τους ταπεινωμένους, τους περιθωριακούς, τους "διαφορετικούς" της κοινωνίας της δεκαετίας του '70».

Η ταινία - η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται στην παγωμένη Μόσχα του 1924 και προδιαθέτει για πολλαπλές αναγνώσεις, από παράλογη σατιρική ιστορία ως μανιώδη παραβολή της επανάστασης με πολιτικές και ψυχολογικές διαστάσεις - αποδίδει το γκροτέσκο, το μεγεθυμένα αλλόκοτο, των ιδεών του λογοτεχνικού κειμένου με κλασική αφήγηση σε ύφος ανέκφραστου νατουραλισμού. Ενας φημισμένος καθηγητής ιατρικής και ο νεαρός βοηθός του εγχειρίζουν μόσχευμα ανθρώπινης υπόφυσης από ένα νεκρό - αλκοολικό και ψιλοκακοποιό - προλετάριο σ' έναν αδέσποτο σκύλο, τον Σάρικ ο οποίος σταδιακά παίρνει και ανθρώπινη μορφή και ιδιότητες. Ο Σάρικ από ευγενικό και πεινασμένο αδέσποτο μετατρέπεται σε έναν γουρουνάνθρωπο. Παίρνει το αστείο όνομα Πολιγκράφ Πολιγκράφοβιτς Σάρικοφ και καταχωρείται ως προλετάριος στη Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του '20, ενώ μετατρέπει τη ζωή του επιστήμονα δημιουργού του σε κόλαση. Το πρώτο μέρος της ταινίας, πιο δυνατό από το δεύτερο, εμβαθύνει στο τι δημιουργεί κανείς, ποια τα δικαιώματα του δημιουργού πάνω στο δημιούργημά του καθώς και σε σκέψεις για την επανάσταση και τις κοινωνικές τάξεις... Ο καθηγητής και ο βοηθός του είναι, τέλος, υποχρεωμένοι να αντιστρέψουν τη διαδικασία και να ξανακάνουν σκύλο τον άνθρωπο που ... ως σκύλος κάποιου ευπρεπούς κυρίου είναι πολύ περισσότερο ευχαριστημένος απ' ό,τι ως καινούργιος τύπος ανθρώπου... Στη σημερινή φάση δίνει την αίσθηση παρωχημένης σάτιρας, ίσως προς συζήτηση αλλά, τίποτα παραπάνω...

Παίζουν: Γιεβγένι Γιεβστίγκνεεφ, Νίνα Ρουσλάνοβα, Μπόρις Πλότνικοφ, Βλάντιμιρ Τολοκόνικοφ, Ρομάν Καρτσέφ, Ολγκα Μελίκοβα, Ανγκέλικα Νεβολίνα, κ.ά.

Παραγωγή: Σοβιετική Ενωση (1988).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ