Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το όραμα της δωρεάν εργασίας

Ορισμένα από τα στελέχη της άρχουσας τάξης, που εμφανίζονται με διάφορες ιδιότητες, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν σε ποιον πρέπει να κουνάνε την ουρά τους, όταν χάνουν την υπομονή τους εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας της κρίσης, συντάσσουν ...προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Αυτό φαίνεται να συνέβη και με τον Πέτρο Δούκα, γνωστό υψηλόβαθμο υπάλληλο διαφόρων πολυεθνικών, στέλεχος της ΝΔ, κάποιες φορές μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, γαμπρό του Μ. Εβερτ και πάντως διδάκτορα των Οικονομικών Επιστημών.

Η πρότασή του επιγράφεται «90+ προτάσεις για το ελληνικό new deal» και η αλήθεια είναι ότι καταφέρνει από τις πρώτες αράδες του κειμένου του να αποκαλύψει το «είναι» της. Το κεφάλαιο επιγράφεται «Πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας / δωρεάν (για τους εργοδότες) πανστρατιά για την εργασία» και σημειώνει:.

***

«Ολοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας. Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός.

Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες χωρίς επιβάρυνση (για τις επιχειρήσεις, κ.λπ.)

Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (για τους εργοδότες) / (Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες).

Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες».

***

Ο συντάκτης της πρότασης ζητάει προπαίδευση, εξάσκηση, εξοικείωση των ανέργων με τη δωρεάν εργασία. Αξιώνει, δηλαδή, την καταρχήν υποταγή τους στην ιδέα ότι δεν υπάρχει εργασία, δεν υπάρχει αμοιβή, δεν υπάρχει ζωή και ενόψει του ότι αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιο αόριστο μέλλον, ζητάει από τους ανέργους τώρα να δεχτούν να εργαστούν χωρίς μεροκάματο, χωρίς μισθό. Θα δουλεύουν τζάμπα. Ολοι και παντού. Οχι μόνο όσοι δεν έχουν ειδικότητα. Και οι άλλοι. Στις ελιές, στις παραλίες, στα συνεργεία, στα έργα, στους δρόμους, και όχι μόνο με κριτήριο πού μας ζητάνε. Αλλά ο καθένας θα προσφέρει τζάμπα την εργασία του, ανάλογα και με έφεση και την όρεξή του. Μέχρι εκεί φτάνει η διαστροφή τους, θα πει κάποιος. Θα εισπράττουν όμως και επιμίσθιο, ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους. Οταν το κράτος δεν μπορεί, όπως τώρα, οι εργαζόμενοι θα περιορίζονται στο επίδομα ανεργίας, κάπου τρία κατοστάρικα. Αν αύριο ή μετά από κάποια χρόνια το κράτος θα έχει τη δυνατότητα, τότε μπορεί να τους δώσουν ακόμα 100 - 150 ευρώ, να πλησιάσουν τα 520 που είναι ο βασικός μισθός. Κι αν κάποιος αναρωτηθεί προς τι όλα αυτά, η απάντηση δίνεται στο κείμενο: Μα επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν είναι σε θέση να δίνουν μισθούς. Τα λεφτά δε φτάνουν για τους εργαζόμενους. Εδώ με δυσκολία βγαίνουν τα κέρδη για τα αφεντικά, πού να βρεθούν περιθώρια για μισθούς και άλλα τέτοια...

Με την πρώτη ανάγνωση κάποιος θα σπεύσει να πει ότι η πρόταση παραπέμπει σε κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις οργουελικών φαντασιώσεων, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί ο λόγος του Δούκα να φαίνεται ακραίος, δεν είναι όμως καθόλου παραληρηματικός. Αντίθετα, είναι μέσα στα πράγματα. Αν κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα, αυτά που επίσημα ζητούν σήμερα, στο όνομα της κρίσης, οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, θα δούμε ότι δεν απέχουν πολύ από τις προτάσεις Δούκα. Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη των μέτρων και των πολιτικών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, εύκολα θα διαπιστώσουμε το ενιαίο της λογικής, της γενικής κατεύθυνσης, της στρατηγικής. Γιατί μπορεί να φαίνεται ότι αυτό το «δωρεάν εθελοντική εργασία» να είναι ένας μακρινός εφιάλτης, ωστόσο για δωρεάν εργασία μιλούσε, στην ουσία, ο Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο, για δωρεάν εργασία μιλάνε σήμερα όσοι αναζητούν λύσεις στην κοινωνική εργασία, δωρεάν εργασία είναι τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας κ.λπ. Αλλωστε, στην κατεύθυνση της όσο γίνεται πιο φτηνής εργατικής δύναμης κινείται το σύνολο των πολιτικών και των μέτρων της φιλομονοπωλιακής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης που οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία εκατομμύρια νοικοκυριά.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ