Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέα αντιπαράθεση για νησιά

TOKIO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο πρέσβης της Κίνας στο Τόκιο, Τσενγκ Γιονγκχουά, άκουσε χτες τις έντονες διαμαρτυρίες του Ιάπωνα υφυπουργού Εξωτερικών Ακιτάκα Σαΐκι έπειτα από την εμφάνιση τεσσάρων κινεζικών πλοίων της Ακτοφυλακής επί 13 ώρες κοντά στα διαφιλονικούμενα νησάκια Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (στα κινέζικα) στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Το ίδιο 24ωρο ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, απέρριψε τις διαμαρτυρίες και τις αιτιάσεις του Τόκιο για παραβίαση των ιαπωνικών εγχώριων υδάτων επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι τα επίμαχα νησιά είναι «αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής εδαφικής επικράτειας»...

Η εξέλιξη, που είναι μόνον το τελευταίο επεισόδιο σε ένα μακράς διάρκειας «σήριαλ» γύρω από τις επίμαχες βραχονησίδες με τα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι σίγουρο πως θα έχει συνέχεια και στο μέλλον.

Τάση αύξησης των αμυντικών δαπανών

Είναι πάντως σαφές πως η ένταση γύρω από τις επίμαχες βραχονησίδες δεν είναι άσχετη με τα μιλιταριστικά σχέδια της νέας ιαπωνικής συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε, που εξελέγη στις εκλογές του περασμένου μήνα. Χτεσινές δηλώσεις Ιάπωνα αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Αμπε προσανατολίζεται σε σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, καθώς το κυβερνών Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποφάσισε αύξηση των αμυντικών κονδυλίων κατά περίπου 100 δισ. γεν (περίπου 1,15 δισ. δολάρια) «για έρευνες πάνω σε νέα συστήματα ραντάρ και για την κάλυψη του κόστους συντήρησης προηγμένων αεροσκαφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ