Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κόντρες για τους διορισμένους από Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αναστάτωση» έχει προκληθεί από την ανακοίνωση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα των διορισμών του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν ως επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) ώστε να διαδεχτεί το στρατηγό Πετρέους και του Ρεπουμπλικάνου Τσακ Χέιγκελ ως νέου υπουργού Αμυνας στη θέση του επικεφαλής του Πενταγώνου και του Λίον Πανέτα.

Οι διορισμοί πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία και η περίπτωση του Χέιγκελ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Στο Χέιγκελ καταλογίζουν εχθρότητα προς το Ισραήλ και ηπιότητα προς το Ιράν.

Ο διορισμός του Μπρέναν έχει ακόμη μεγαλύτερο παρασκήνιο ενώ οι αντιρρήσεις που υπάρχουν σχετίζονται και με την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη που έχει εξελιχθεί σε «πασπαρτού» για όλες τις υποθέσεις. Αν και ο Μπρέναν, βετεράνος αξιωματούχος της CIA, χαίρει της διακομματικής εκτίμησης: το 2008 επί Μπους είχε εξαναγκαστεί να αποσυρθεί από την υποψηφιότητα και τότε για τη θέση επικεφαλής της CIA καθώς είχε άμεση ανάμειξη με τα βασανιστήρια επί προεδρίας Μπους. Ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια στο πλευρό του Προέδρου Ομπάμα, ως ανώτατος σύμβουλος για θέματα αντιτρομοκρατίας, θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του προγράμματος «λίστα δολοφονιών» και είναι επικεφαλής φυσικά του προγράμματος των επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η επιχειρησιακή χρήση των οποίων έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και αντιδράσεις τόσο από το Αφγανιστάν αλλά κυρίως εκ μέρους του Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ