Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνέχεια της αντιπαράθεσης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση όσο πλησιάζει η 10η Ιανουαρίου που επισήμως είναι η μέρα ορκωμοσίας του Προέδρου Ούγο Τσάβες μετά και την ανανέωση της προεδρικής του θητείας για τέταρτη φορά. Ομως, ο Πρόεδρος Τσάβες νοσηλεύεται στην Αβάνα μετά τη νέα εγχείρηση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στις 11 Δεκεμβρίου και προφανώς δεν μπορεί να παραστεί στην αυριανή ορκωμοσία.

«Εάν ο Τσάβες δεν είναι παρών στην ορκωμοσία δεν μπορεί να είναι πρόεδρος μετά την 10η Ιανουαρίου» τονίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα το άρθρο 231 του Συντάγματος που τονίζει ότι «η ορκωμοσία πρέπει να γίνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης». Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο επίσης αναφέρει ότι «σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων» η ορκωμοσία μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως δηλώνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει το λαό της Βενεζουέλας να δώσει το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνεται αύριο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και παρουσία ηγετών και αξιωματούχων «φίλων χωρών» της Λατινικής Αμερικής», για να «δείξουν την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο και το λαό της Βενεζουέλας και ως ένδειξη σεβασμού του Συντάγματος».

Πρόκειται για απάντηση προς την αντιπολίτευση που επίσης έχει καλέσει «το λαό» να διαδηλώσει ενάντια στην αποκαλούμενη «παραβίαση του συντάγματος» και να «απαιτήσει να αναλάβει προσωρινά προεδρικά καθήκοντα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου με στόχο να προκηρύξει νέες εκλογές». Με την αντιπολίτευση συντάχθηκε και η Καθολική Εκκλησία της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ