Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εντείνονται οι διεργασίες συγκεντροποίησης

Εντείνονται οι διεργασίες συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου, στο φόντο της εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Γιούρομπανκ. Υπό τα δεδομένα αυτά, και εφόσον οι εξελίξεις αυτές ευοδωθούν, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ελέγχεται πλέον από τρεις τραπεζικούς μονοπωλιακούς ομίλους, δηλαδή την Εθνική, η οποία θα έχει απορροφήσει τη Γιούρομπανκ, ενώ ενδιαφέρεται και για το ΤΤ, την Αλφαμπανκ και την Τράπεζα Πειραιώς. Και οι τρεις μαζί θα ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 90% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Α.Τουρκολιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Φλεβάρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή μετοχών της Εθνικής με τη Γιούρομπανκ, ενώ η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους. Την προηγούμενη Δευτέρα εξ άλλου εγκρίθηκε από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Γιούρομπανκ, για την ανταλλαγή των μετοχών. Η προσφορά της Εθνικής διαμορφώνεται με σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές της Εθνικής για κάθε 100 μετοχές της Γιούρομπανκ.

Σε ό,τι αφορά το ΤΤ, αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον των τεσσάρων υποψηφίων μνηστήρων (Εθνική, Αλφαμπανκ, Γιούρομπανκ, Τράπεζα Αττικής) οι οποίοι την προηγούμενη Παρασκευή εξέφρασαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του «υγιούς» του κομματιού, είναι η μεγάλη καταθετική του βάση, με αποτέλεσμα, όποια τράπεζα το αποκτήσει να βελτιώσει αυτόματα τη σχέση καταθέσεων - δανείων, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία τη μεγαλύτερη περίοδο του 2012, είχε σημειωθεί σημαντική εκροή τραπεζικών καταθέσεων, με αποτέλεσμα να ενταθεί το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών.

Και ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ερχόμενη Παρασκευή, οι υποψήφιοι αγοραστές του ΤΤ θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να δοθεί παράταση στο χρόνο υποβολής, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης της Εθνικής με τη Γιούρομπανκ και της Αλφαμπανκ με την Εμπορική Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ