Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«SOS» εκπέμπουν οι χιλιάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και προειδοποιούν για το μεθοδευμένο ναυάγιο της ναυτικής εκπαίδευσης. Ομως, για άλλη μια φορά το σήμα κινδύνου αγνοείται από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς που αρκούνται στο αναμάσημα ψευτοσυνθημάτων τύπου: «Ισχυρή ναυτιλία - ισχυρή Ελλάδα». Και εύλογα κάποιοι αναρωτιούνται αν ισχυρή Ελλάδα σημαίνει μεγιστοποίηση των κερδών και ισχυροποίηση των θέσεων των εφοπλιστών; Αν ισχυρή ναυτιλία σημαίνει το πνίξιμο ανθρώπινων ζωών στις θάλασσες και το μαζικό διωγμό των ναυτεργατών απ' τα καράβια;

Η απάντηση στα παραπάνω δίνεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, με νέα θεσμικά πλαίσια και ρυθμίσεις, με την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών γραμμών και την άρση του Καμποτάζ, δηλαδή της ελεύθερης εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Οσο για τους αυριανούς ναυτεργάτες, τους σπουδαστές των εννέα Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας (Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Ιονίων νήσων, Πρεβέζης, Σύρου, Χίου, Χανίων, Οινουσών, Κύμης), η ίδια πολιτική επιφυλάσσει μειώσεις των οργανικών θέσεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης. Οσο για αυτά τα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η φοίτησή τους στις σχολές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση αφορά και τη ναυτική εκπαίδευση και οι συνέπειές της είναι το ίδιο τραγικές.

Οι χιλιάδες σπουδαστές με τη σειρά τους επιμένουν, αρνούμενοι να γίνουν κρέας στις λαμαρίνες των εφοπλιστών, να χτυπούν το καμπανάκι - κινδύνου στους συναδέλφους τους: Η αδράνεια και ο εφησυχασμός αποθρασύνουν την αντιναυτεργατική πολιτική του ολέθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ