Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAΪΡΟ.-- Με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και το στρατό υπό πλήρη συναγερμό περιμένουν οι αιγυπτιακές αρχές τη σημερινή ημέρα κατά την οποία αναμένεται να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 56 ανθρώπους και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων. Χτες, εκπρόσωποι από κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση συζήτησης που διατύπωσε η ηγεσία του ισλαμικού πανεπιστημίου «αλ Αζχάρ» -του σημαντικότερου ιεροδιδασκαλικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ- κατά την οποία συμφώνησαν όλοι στην καταδίκη της βίας αλλά και στις δεδομένες διαφωνίες τους.

BΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την παραμονή για άλλους 13 μήνες στο Αφγανιστάν των Γερμανών στρατιωτών που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 435 υπέρ, 111 κατά και 39 αποχές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των Γερμανών στρατιωτών από 4.500 σε 3.300.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Χιλιάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της τυνησιακής πρωτεύουσας ζητώντας καλύτερους μισθούς, καλύτερο εξοπλισμό και νομική κάλυψη για τις περιπτώσεις εκείνες που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Ως μεγαλύτερο κίνδυνο οι αστυνομικοί κατήγγειλαν τη δράση των ακραίων ισλαμιστών ζητώντας να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων απέναντί τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η συναίνεση της Σερβίας για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ δεν αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί στο Βελιγράδι ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δήλωσε χτες ο Γερμανός πρέσβης στο Βελιγράδι Χάιντς Βίλχελμ.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 80 ατόμων και τον εκτοπισμό περίπου 170.000 άλλων από τα σπίτια τους προκαλεί μέσα στο τελευταίο 15ήμερο η καταστροφική υπερχείλιση του ποταμού Λιμπόμπο στη νότια Μοζαμβίκη.

ΓΙΟXANEΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών κοντά στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής νωρίς χτες το πρωί προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 300 ατόμων-ανάμεσά τους πολλοί μαθητές σχολείου- εκ των οποίων οι 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αιτία του ατυχήματος αποδίδεται στην κλοπή καλωδίων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος σηματοδότησης...

ΑΛΑΜΠΑΜΑ.-- Συνεχίστηκε χτες για τρίτη μέρα το θρίλερ ομηρίας ενός 5χρονου παιδιού από τον 65χρονο συνταξιούχο νταλικιέρη Τζίμι Λι Ντάικς στο υπόγειο καταφύγιο του σπιτιού του κοντά στο Μίντλαντ Σίτι της Αλαμπάμα. Το κτίριο είναι περικυκλωμένο από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ κατά διαστήματα ο ένοπλος πυροβολεί. Ο δράστης σταμάτησε το απόγευμα της Τρίτης ένα σχολικό λεωφορείο, πυροβόλησε και σκότωσε τον οδηγό του, αρπάζοντας στη συνέχεια ως όμηρο ένα αγόρι με το οποίο δεν έχει καμία συγγενική σχέση.

ΚΙΕΒΟ.-- Τη θέση ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο, που υπέγραψαν Ρωσία και Ουκρανία, το 2009 θα λυθούν σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου επανέλαβε χτες η ουκρανική «Naftogaz» λέγοντας ότι δεν προτίθεται να πληρώσει όσα υποστηρίζει η ρωσική πλευρά ότι χρωστάει.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Για χρηματισμό κατηγορεί ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι η εφημερίδα «Ελ Παΐς», η οποία δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δέχονταν μυστικά κονδύλια για 20 χρόνια. Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητα έγγραφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ