Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές προετοιμασίες για ευρύτερη ανάφλεξη;

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως πρελούδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του ισραηλινού Τύπου την ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά στόχου εντός του συριακού εδάφους, αν και οι πληροφορίες παραμένουν αντιφατικές ως προς τις συνθήκες και τον πραγματικό χαρακτήρα της επίθεσης. Η πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ υιοθετεί την εκδοχή ότι το πλήγμα είχε ως στόχο αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αντιαεροπορικό και αντιαρματικό εξοπλισμό και υποστηρίζει ότι επρόκειτο για αυτοκινητοπομπή της λιβανικής σιιτικής «Χεζμπολάχ» που κατευθυνόταν προς την κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα, πάντα, με τα ισραηλινά ΜΜΕ, που πιθανώς ως ένα βαθμό προσπαθούν να διαμορφώσουν και «κλίμα», ήδη ο ισραηλινός στρατός έχει μεταφέρει συστοιχίες του αντιαεροπορικού του συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», στο βορρά κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Τα κίνητρα της ισραηλινής στάσης παρουσιάζονται να είναι η ανάγκη να μην αποκτήσει η «Χεζμπολάχ» περαιτέρω οπλισμό από το καθεστώς Ασαντ, που θα την καταστήσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, όπως επίσης και να μην εκληφθεί η μη αντίδραση του ισραηλινού στρατού στα τεκταινόμενα στην περιοχή ως «αδυναμία».

«Να μη δοκιμάζει κανείς τις στρατιωτικές δυνατότητες αντίδρασης της χώρας μου» προειδοποίησε, από την πλευρά του, όπως αναφέρει η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα «αλ Μπάαθ», ο αρχηγός του συριακού ΓΕΣ, στρατηγός Αλί Αμπντουλλάχ Αγιούμπ.

Τετραμερής συνάντηση;

Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι θα συναντηθεί ο επικεφαλής της οργάνωσης - ομπρέλα των Σύρων αντικαθεστωτικών, της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Μουάζ αλ Κχάτιμπ. Η συνάντηση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Συμμαχία, θα γίνει σήμερα στο Μόναχο στο περιθώριο της 49ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ